Bestel voor 16:00 uur, donderdag 17 december - en ontvang voor Kerstmis
365-daags retourbeleid
Verzending 3 € - Gratis vanaf 49 €
i
078 48 28 44 - (werkdagen van 10.00-14.00 uur)
Alle accessoires
Kostuumaccessoires
Sieraden
Tassen & Portemonnees
Bestel voor 16:00 uur, donderdag 17 december - en ontvang voor Kerstmis
Bestel voor 16:00 uur, donderdag 17 december - en ontvang voor Kerstmis
Verzending 3 € - Gratis vanaf 49 €
i
Trendhim
×
Trendhim
Taal:
Armbanden
Baardverzorging
Bretels
Brillen zonder sterkte
Dasspelden
Handschoenen
Horloges
Kettingen
Manchetknopen
Oorbellen
Petten
Pochetten
Portemonnees
Reversspelden
Riemen
Ringen
Scheren
Sjaals
Stropdassen
Tassen
Vlinderdassen
Zonnebrillen
078 48 28 44
Werkdagen van 10.00-14.00 uur
bekijk alle

Manchetknopen - Jouw ultieme wegwijzer

Je leest hier alles wat je wilt weten over manchetknopen, van materiaal tot sluitmechanismes, over hoe je ze moet dragen en combineren en alles daar tussenin. En dat alles in 15 minuten.

Manchetknopen zijn kleine, decoratieve accessoires die gebruikt worden om manchetten vast te maken, het stukje extra stof om de pols bij een hemd met lange mouwen. Of je nu op zoek bent naar je eerste paar of naar mogelijkheden om je collectie op te frissen, met deze gids raak je bekend met allerlei verschillende materialen van manchetknopen , en je krijgt uitleg over hoe je ze moet dragen en combineren en alles daar tussenin.

Manchetknooponderdelen

Laten we even een momentje naar de technische kant kijken. Bekend zijn met de verschillende manchetknooponderdelen zorgt er niet alleen voor dat je slim overkomt bij een dinertje, maar het helpt je ook begrijpen hoe ze werken en je ziet er bovendien altijd knap en aantrekkelijk uit.

1. De voorkant - is de bovenkant van de manchetknoop, voorzien van een ontwerp, edelsteen of enig ander aantrekkelijk materiaal.

2. De vork - is het onderdeel dat door het knoopsgat wordt gestoken en is verbonden met een knevel

3. De knevel - is het onderste deel van de manchetknoop, dat 90 graden gedraaid kan worden om de manchetknoop te sluiten om te voorkomen dat de knoop uit het knoopsgat glijdt.

Sommige soorten manchetknopen, zoals de kettingschakel, de balvorm en zijden manchetknopen, hebben geen knevels en rechtopstaande dwarsstaafjes (vork), maar een kettinkje, een gebogen vork of touw als sluiting en een identiek of vergelijkbaar ontwerp aan het andere uiteinde.

Soorten manchetknopen

Alle manchetknopen zijn bedoeld om hemdmanchetten vast te zetten. Maar net zoals er meer manieren zijn om een pak te dragen of bier te brouwen, hebben verschillende soorten manchetknopen ook verschillende mogelijkheden om manchetten te sluiten.

Laten we eens kijken naar de verschillende opties en alles wat je moet weten om het juiste paar te kiezen.

Walvisstaart-manchetknopen

Deze worden zo genoemd omdat het knevelmechanisme om de knopen vast te zetten de vorm van een walvisstaart heeft. Deze sluiting is zowel praktisch als populair.

Gebruiken walvisstaart-manchetknopen door de knevel in een staande positie te draaien, parallel aan de vork, passen ze in de knoopsgaten van je manchetten.
Om ze te sluiten draai je de knevel weer terug, loodrecht op de vork, en je manchetknoop blijft netjes op zijn plaats zitten.

 • Voor: Veel gebruikt & populair
 • Voor: Makkelijk te gebruiken
 • Voor: Niet duur
 • Tegen: Gaan niet altijd lang mee

Walvisstaart-manchetknopen worden in massa geproduceerd en zijn dus betaalbaar. Ze glijden ook makkelijk door het knoopsgat en zijn makkelijk te sluiten.
Het probleem met dit ontwerp is echter dat, afhankelijk van de kwaliteit en de gebruiksfrequentie, de druk op het mechanisme soms zorgt voor beschadigingen of breken. Bovendien is, in tegenstelling tot andere types manchetknopen, alleen de voorkant presentabel.

Torpedo-manchetknopen

Dat klinkt als een soort snufje om een epische actiefilm mee af te sluiten--in de laatste scène, waarin de held en de schurk klaarstaan om te vechten nadat ze hun laatste munitie hebben verbruikt, en de held net voordat hij verslagen wordt, naar zijn manchetknoop reikt, en een minitorpedo lanceert; bam!

Maar dat is het niet. Deze manchetknopen worden zo genoemd omdat ze een knevelsluitmechanisme hebben in de vorm van een kogel of een torpedokop.

 • Voor: Veel gebruikt & populair
 • Voor: Makkelijk te gebruiken
 • Voor: Niet duur
 • Tegen: Gaan niet altijd lang mee

Gebruiken torpedo-manchetknopen door de knevel parallel aan de vork te draaien. Doe ze daarna door de knoopsgaten en draai de knevel weer terug om te sluiten.

Torpedo-manchetknopen worden in massa geproduceerd en zijn dus betaalbaar. Constante druk op het sluitmechanisme kan echter resulteren in schade, afhankelijk van hoe vaak ze worden gebruikt en hoe goed ze gemaakt zijn.

Stud-/knoopstijl-manchetknopen

Zoals de naam al aangeeft, zien deze eruit als studs of knopen, waardoor ze misschien minder de aandacht trekken dan sommige andere gewaagdere ontwerpen.

Beide zijden vertonen een presentabel front.

 • Voor: Klassieke stijl
 • Voor: Ontwerp aan beide zijden
 • Voor: Gaan lang mee
 • Tegen: Minder makkelijk in te doen

Gebruiken stud-/knoopstijl-manchetknopen door het onderste deel te kantelen, zodat er een hoek van 90 graden ontstaat ten opzichte van het knoopsgat. Duw ze dan door het knoopsgat en kantel ze weer terug totdat ze recht zitten. Ongeveer op dezelfde manier zoals je je hemd dichtknoopt.
Omdat ze vast zitten, gaan stud-/knoop-manchetknopen vaak langer mee. Vrijwel eeuwig eigenlijk. Bovendien kun je, omdat beide zijden een interessant ontwerpen hebben, altijd laten zien dat je een man van stijl bent, zelfs als mensen alleen de onderkant van je manchetten zien. Stud-/knoop-manchetknopen hebben ook een klassieke uitstraling.

Kettingschakel-manchetknopen

Kettingschakel-manchetknopen behoren tot de oudste soorten manchetknopen en zijn al van voor de industriële revolutie. Ze zijn gemaakt van twee, meestal identieke, voorkanten verbonden door een ketting.

Gebruiken kettingmanchetknopen door eenvoudig een kant onder de goede hoek in de knoopsgaten te doen en ze dan recht te zetten.

 • Voor: Traditionele stijl
 • Voor: Ontwerp aan beide zijden
 • Tegen: Zitten wat losser
 • Tegen: Niet zo makkelijk te bevestigen

De ketting betekent een wat lossere pasvorm en daarmee een andere stijl. Beide zijden van kettingmanchetknopen zijn decoratief.

Balvormige manchetknopen

De achterkant van deze manchetknopen bestaat uit een grote bal, aan de decoratieve voorkant gehecht door een ketting of een gebogen vork.

Gebruiken balvormige manchetknopen door te kantelen en de smallere kant door je knoopsgat te duwen, voordat je ze weer rechtzet.

 • Voor: Klassiek ontwerp
 • Voor: Vrijwel onverwoestbaar
 • Tegen: Niet zo makkelijk te bevestigen

Balvormige manchetknopen hebben een meer traditioneel design, dat langer meegaat omdat er geen losse onderdelen aanzitten. Ze zijn echter moeilijker vast te maken dan andere soorten manchetknopen.

Slotmanchetknopen met dubbele actie

Dit zijn waarschijnlijk de meest moderne manchetknopen, veilig af te sluiten dankzij een innovatief mechanisme vergelijkbaar met dat van een polshorloge.

Gebruiken slotmanchetknopen met dubbele actie door de manchetknoop plat te scharnieren kan hij door het knoopsgat worden geduwd. Daarna kunnen ze weer openscharnieren om ze te sluiten.

 • Voor: Modern design
 • Voor: Sluiten erg goed
 • Tegen: Kleine leercurve om te sluiten

Als je eenmaal ontdekt hebt hoe ze gebruikt moeten worden, zijn slotmanchetknopen met dubbele actie snel en makkelijk in gebruik. Beide voorkanten zijn identiek, waardoor er beide kanten van de mouw visueel aantrekkelijk zijn. Ze zien er modern uit en passen daarom misschien niet altijd bij een wat meer traditionele uitstraling.

Zijden manchetknopen

Geheel van zijde gemaakt, zijn deze voorzien van twee identieke zijden knopen, bevestigd met een koord. Zijden manchetknopen zijn kleurrijk en speels, geschikt voor informele gelegenheden, en zeker niet voor hoogst formele evenementen of in een zakelijke omgeving waar je een meer professionele indruk wilt maken.

Gebruik zijden manchetknopen, door een van beide knopen--want beide zijden zijn vrijwel altijd identiek--door je manchetknoopsgat te duwen.

 • Voor: Informeel
 • Voor: Betaalbaar
 • Tegen: Gaan niet al te lang mee

Dit zijn de meest betaalbare en casual manchetknopen. De keerzijde is dat ze vaak niet al te lang mee gaan en niet geschikt zijn voor black tie-evenementen. Je zult deze waarschijnlijk niet al te vaak als erfstuk zien.

Basismaterialen voor manchetknopen

Net als alle andere sieraden of accessoires voor mannen, worden manchetknopen van diverse materialen gemaakt.

We kijken hier naar de meestvoorkomende. Incidenteel kunnen al deze materialen hieronder ook wel voorkomen op de voorkant van manchetknopen uit ander materiaal. Met andere woorden: manchetknopen van bijvoorbeeld roestvrijstaal kunnen soms een inleg hebben gemaakt uit ander materiaal.

Roestvrijstalen manchetknopen

Behalve het voor de hand liggende--en aantrekkelijke--voordeel van het niet roesten, heeft roestvrijstaal ook een grijzige glans die buiten het kleurenwiel valt en daardoor makkelijk te matchen is en een veilige keus.

Afhankelijk van het ontwerp, heeft roestvrijstaal een heldere, bijna industriële uitstraling. Het getuigt eigenlijk gewoon van een 'ik-ben-hier-om-dingen-te-regelen-en-niet-om-aan-te-modderen'-mentaliteit. Roestvrijstaal gaat erg lang mee.
Als je de keus hebt, ga dan altijd voor chirurgisch roestvrijstaal--dat is hypoallergeen.

Titanium manchetknopen

Genoemd naar de legendarische Titanen, is titanium een zeer duurzaam en biocompatibel metaal.

Titanium is redelijk nieuw als het gaat om metalen die voor sieraden worden gebruikt. Als zodanig heeft het ook een modernere uitstraling, wat in de meeste designs is terug te vinden. Net zoals roestvrijstaal en zilver, heeft het een neutrale grijzige tint die buiten het kleurenwiel , ligt en dus makkelijk te combineren is.

Platina manchetknopen

Platina is een zilverwit edelmetaal dat vaak wordt gebruikt voor mannensieraden.
Platina is hypoallergeen en, in tegenstelling tot zilver, wordt het niet dof.

Het is ook mooi te polijsten en, niet zoals andere zilverachtige metalen, niet moeilijk combineerbaar.

Koperen manchetknopen

Koper heeft een prachtige warme tint. Het is donkerder dan goud en ziet er minder formeel uit. Koperen manchetknopen komen niet zo vaak voor als zilveren of goudkleurige knopen.

De geelrode kleur van koper betekent dat het zorgvuldig gecombineerd moet worden. Puur koper zal mettertijd een patina ontwikkelen, donkerder worden en zelfs groene vlekjes krijgen. Deze geven een speciale vintage charme aan de manchetknopen dat, afhankelijk van je smaak, wel of niet bij je past.

Bronzen manchetknopen

Met een minder rode zweem dan koper, is brons nog steeds warm van kleur. Het zit ergens tussen goudkleur en koper in.

Net als bij koper, wordt brons ook wat dof en ontwikkelt een patina. Ook hier dus even goed nadenken bij het combineren.

Sterling zilveren manchetknopen

Zilver is vergelijkbaar met roestvrijstaal, maar met een iets warmere glans. Het bestaat al veel langer dan roestvrijstaal en wordt nog altijd geassocieerd met stijl en smaak.

Ook hier, vallend buiten het kleurenwiel, is het buitengewoon makkelijk te combineren en je kunt zilver probleemloos dragen bij al je hemden en pakken. Kies liever voor sterling zilver als voor puur zilver. Het is glanzender, helderder, sterker en behoudt langer zijn glans.

Gouden manchetknopen

Goud heeft altijd al symbool gestaan voor status, welvaart en eminentie. Bij manchetknopen is goud zeker een statement. In tegenstelling tot zilver, heeft goud een wat meer gelere dan een neutrale kleur en moet dus zorgvuldig worden gecombineerd.

Gouden manchetknopen moeten worden gebruikt in situaties waarin je een krachtige indruk wilt maken, zoals bij belangrijke zakelijke besprekingen, bruiloften of andere hoogst formele evenementen.

Manchetknopen van legeringen

Gemaakt uit een mix van metalen, zijn manchetknopen van een legering meestal gepolijst zodat ze eruitzien als zilver of roestvrijstaal, maar ze kunnen ook goudkleurig zijn afgewerkt. Door een overvloed aan materiaal en door massaproductie zijn manchetknopen uit legeringen hoogst betaalbare opties.

Als je geen budget hebt voor stukken van hogere kwaliteit of als je net begint met manchetknopen, dan zijn knopen bestaande uit een legering een mooie manier om het water te testen, voordat je je in het diepe waagt.

Zijden manchetknopen

Zijde is een proteïnevezel, gemaakt uit de cocons van bepaalde insectenlarven. Het kan in elke kleur geverfd worden en is prima geschikt in informele situaties, zoals op kantoor of bij iedere andere bijeenkomst waar je er goed uit wilt zien, maar geen air van macht of status wilt uitstralen.

Zijde kan rafelen en gaat niet zo lang mee als sommige van de andere materialen. Aan de andere kant, is het goed betaalbaar.

Decoratieve materialen voor manchetknopen

Nu dat we naar de basismaterialen voor manchetknopen hebben gekeken, willen we ook eens even kijken naar de meestvoorkomende materialen op de bovenkant van manchetknopen.

Stof

Stoffen manchetknopen hebben meestal een torpedo- of walvisstaartontwerp met een bovenkant van stof.

Door de stof hebben deze manchetknopen een wat relaxtere uitstraling waardoor ze erg geschikt zijn voor informele gelegenheden.

Emaille & glas

Traditioneel worden deze gemaakt door met de hand fijngemalen stukjes glas in te passen in een gestempeld ontwerp. De manchetknoop wordt dan in de oven geplaatst, voordat er een nieuwe laag wordt toegevoegd. Dit proces wordt meerdere malen herhaald, met een fijne polijsting om een attractief hoogglansoppervlak te creëren. Omdat manchetknopen van emaille en glas er in allerlei soorten design en kleurencombinaties zijn, moeten ze per paar worden gematcht. Ze kunnen dus al dan niet geschikt zijn voor formele settings, afhankelijk van het ontwerp.

In het maken van emaille manchetknopen zit veel werk, dat is terug te zien in het prijskaartje. Kies een paar waar je over de gehele linie jarenlang blij mee kunt zijn. Of zelfs een paar dat een zoon of kleinzoon later ooit zou willen erven.

Edel- en halfedelstenen

Alles van extravagant robijn of smaragd tot aan makkelijk verkrijgbare halfedelstenen, kan het oppervlak van een manchetknoop opsieren.

Afgezien van diepte en glans, hebben stenen altijd kleur en moeten dus ook zorgvuldig gematcht worden. Tenzij je een hertog of een bisschop bent, moet je je goed bewust zijn van wat je doet als je kiest voor superglanzende manchetknopen.

Hout

Hout heeft een warme, aardse tint en heeft altijd een geheel eigen nerfmotief. Houten manchetknopen of knopen met een houten oppervlak zijn een fantastische manier om die speciale houthakkerssfeer toe te voegen aan je semiformele kleding.

Ze zijn ook uitermate geschikt om jezelf een bepaalde houding en persoonlijke stijl aan te meten. In tegenstelling tot meer klassieke materialen, is hout op manchetknopen redelijk modern. Mits goed gematcht, kunnen ze zorgen voor een opvallend visueel contrast. Ze zijn echter niet altijd geschikt voor formele settings.

Leer

Leer heeft een mannelijke, ruige uitstraling en is een geweldige manier om je individuele flair de juiste richting te geven.

Net als hout, heeft leer een meer moderne uitstraling en is geschikt als aanvulling op wat meer uitdagende outfits, maar kan als problematisch worden ervaren voor black tie-evenementen.

Paarlemoer

Gemaakt uit de prachtige fluorescerende schelplaag van schelpdieren, zijn paarlemoeren manchetknopen oude, gentlemen-achtige klassiekers.

Een smaakvol paar paarlemoeren manchetknopen, gematcht met een strak pak kan een krachtige en tijdloze indruk maken. Dit zijn ook het soort manchetknopen dat van generatie op generatie wordt doorgegeven en gekoesterd.

Hoe doe je manchetknopen in?

Voor degenen die het nog niet weten, lees je hier hoe je manchetknopen indoet.

 1. Start met je overhemd met Franse (dubbele) manchetten, niet omgeslagen en extra lang.
 2. Sla de Franse manchetten om over zichzelf.
 3. Kantel de knevel van de manchetknopen in een rechtopstaande positie, en steek ze door de eerste 2 lagen stof.
 4. Steek ze daarna door de overgebleven 2 stoflagen. Voor een totaal van 4 lagen.
 5. Kantel de knevel terug.
 6. Weest trots en geniet ervan. Je bent klaar.

Soorten manchetten

Om het leven supergemakkelijk voor je te maken, laten onderstaande afbeeldingen alle soorten bestaande manchetten zien, letterlijk. Ok, misschien niet allemaal dan, maar meer konden we er niet vinden.
Als je hier even snel doorheen kijkt, weet je precies welke manchetten geschikt zijn voor manchetknopen en welke niet.

Enkele, klassieke manchetten

Enkele manchetten vind je op de meeste normale hemden. Het aantal knopen kan variëren van 1 tot 3. Op enkele, klassieke manchetten kun je geen manchetknopen dragen.

Er zijn tenminste 9 soorten enkele manchetten

 1. 2-knoops rechthoekige manchet (kan bestaan met 1, 2 of 3 knopen)
 2. 2-knoops manchet met hoek (kan bestaan met 1, 2 of 3 knopen)
 3. 2-knoops ronde manchet (kan bestaan met 1, 2 of 3 knopen)
 4. Continentale manchet (hetzelfde ontwerp bestaat ook als Franse manchet, zie hieronder)
 5. Envelopmanchet
 6. Kegelvormig manchet
 7. Napolitaanse manchet
 8. Manchet met tab
 9. Italiaanse manchet

Franse manchetten

Franse manchetten zijn manchetten die twee keer zo lang zijn als normale manchetten en dan over zichzelf teruggeslagen worden. Deze hebben nooit knopen, maar worden altijd vastgemaakt met manchetknopen. Traditioneel gezien, waren zij geregen met kant en werden waarschijnlijk ook gebruikt door mensen van koninklijken bloede en geestelijken.
In het verleden werden deze manchetten uitsluitend met jasjes gedragen, maar tegenwoordig zie je ook wel mannen die ze zonder jasje dragen.

Gezien de naam, hebben we het sterke vermoeden dat ze ergens een relatie hebben met Frankrijk, maar dat doet eigenlijk niet ter zake. Het punt is dat als Frans voorkomt in de naam van manchetten, dat ze dan altijd met manchetknopen gedragen moeten worden.

Er zijn 4 soorten Franse manchetten

 1. Franse, rechthoekige manchet
 2. Franse manchet met hoek
 3. Franse, afgeronde manchet
 4. Franse, continentale manchet

De speciale manchetten

Er zijn dus enkele en dubbele (Franse) manchetten, en er zijn manchetten die buiten deze categorieën vallen.

Nummer een is een aanpasbare rechthoekige manchet Wat betekent dat je ze zowel met als zonder manchetknopen kunt dragen, afhankelijk van waar je zin in hebt.

Nummer twee is je eigen enkele manchet, die je hebt veranderd in een manchet die je wel met manchetknopen kunt dragen. Niet ideaal, maar als je echt wilt pronken met je manchetknopen, wel een goede optie. Ofschoon je het beste wel een kleermaker kunt inschakelen om de aanpassing te doen.

Er zijn 2 soorten speciale manchetten

 1. De aanpasbare manchet
 2. De zelfgemaakte “Franse manchet”

Combineren van manchetknopen bij de rest van je outfit

Als je bijpassende manchetknopen zoekt voor bij de rest van kleding, moet je rekening houden met de gelegenheid, maar ook kijken naar kleur en ontwerp.

Zoals al eerder genoemd, eenvoudige manchetknoopontwerpen die uit slechts één neutrale kleur, zoals zwart, wit, beige of zilverkleur bestaan, passen gemakkelijk bij vrijwel alles. Omdat deze kleuren buiten het kleurenwiel vallen.

Maar als je voor iets anders gaat, laten we dan eens kijken welke kant je op kunt.

Een veilige keuze

Als je op veilig wilt spelen, zorg er dan voor dat de kleur van je manchetknopen past bij de kleur van een ander kledingstuk, of zelfs bij alles--afhankelijk van wat je draagt. Als je dus bijvoorbeeld een blauwe stropdas , jasje en broek draagt… yup, kies een mooi paar blauwe manchetknopen .

Metalen manchetknopen zijn altijd een gezonde keus. Zoals in de afbeelding hierboven, waar de ring , armband , horloge , manchetknopen en de dasspeld allemaal goudkleurig zijn.

Dan is er natuurlijk nog het ontwerp en de mate van formaliteit. Alleen omdat je toevallig een paar diamanten manchetknopen hebt, wil dat nog niet zeggen dat je die moet dragen naar een barbecue. Diamanten manchetknopen kunnen trouwens alleen gedragen worden tijdens avondgelegenheden, nooit overdag. Waarschijnlijk moet je bijvoorbeeld ook geen manchetknopen met schedelmotief dragen naar een bruiloft. Straal altijd een goede smaak uit.

Matchen met contrast

Als je je al wat meer vertrouwd voelt, is contrast een geweldige manier om een beetje flair toe te voegen aan je look. Dat blauwe pak? Match het met een paar rode manchetknopen. Je kunt ook wat spelen met donkere en lichtere kleuren. Een marineblauw jasje kan bijvoorbeeld gepaard gaan met lichtblauwe manchetknopen. Nog eens teruglezen over de kleurentheorie en raadplegen van ons interactieve kleurenwiel wordt van harte aanbevolen.

Speels matchen

Een onberispelijk zwart kostuum gepaard met schedelmanchetknopen kan een opvallend statement zijn, maar je moet wel van goeden huize komen om daarmee weg te komen. In basis kun je gewoon doen wat jij wilt. Doe eens gek. Jij beoordeelt zelf of iets wel of niet werkt, en zolang jij blij mee bent met hoe je eruitziet en je niet expres probeert om controversieel te zijn, is alles prima.

Wanneer draag je wat?

manchetknopen lijken misschien slechts een kleine en subtiele uitstraling van stijl. Maar in een setting waar iedereen vergelijkbaar is gekleed en geknoopt, kunnen ze zeker voor een statement zorgen.

Werk

Er zijn meerdere manieren om voor brood op de plank te zorgen. Van een relaxte startup tot directiekamers waar de kwaliteit van je kleding het verschil kan maken tussen respect afdwingen, een deal sluiten, of niet serieus worden genomen; wat je draagt zegt iets over jou.

Als jij de grote man bent, kun je dragen wat je wilt. Maar er gaat niets boven een klassiek manchetknoopontwerp in zilver, goud, paarlemoer of met edelsteen om iedereen te laten weten wie de baas is.

Als je niet bovenaan de piramide staat, bewaar de manchetknopen voor speciale gelegenheden, zoals meetings met klanten, conferenties en andere belangrijke zakelijke evenementen. Ken je plaats: Loop niet met saffier ingelegde manchetknopen om een stijlwedstrijdje met de baas uit te vechten.

Als je in een meer creatieve positie verkeert, zijn manchetknopen een mooie manier om je anders zijn tot uitdrukking te brengen. Van Lego tot Star Wars tot een pak kaarten, als je nog niets gevonden hebt wat echt bij jou past, heb je er nog niet hard genoeg naar gezocht.

Als je in een wat meer informele setting bent, werken elegante zijden manchetknopen of knopen met een eenvoudig ontwerp, prima.

Black tie-evenementen

Als je naar een bruiloft, een gala, receptie, feest of bal gaat, wordt van je verwacht dat je er op je best uitziet. Manchetknopen zijn dan een uitstekende manier om je outfit te voorzien van een geraffineerde, smaakvolle finishing touch. En tenzij het evenement specifiek vraagt om een wat speelsere keuze, vermijd dan dingen als wapens of pin-ups op je manchetknopen of informelere stijlen zoals zijden manchetknopen.

Ga voor klassiek: zilver, goud, smaakvol emaille, paarlemoer, stenen etc.

Informeel

Bijeenkomsten en feestjes zijn mooie gelegenheden om jouw unieke stijl te tonen. Hierbij kun je de schedelmotieven, nautische manchetknopen tevoorschijn halen, of spelen met hout, leer en vernieuwende designs.

De juiste manchetknopen zijn een mooie manier om een gesprek op gang te brengen. Veel plezier!

Je manchetknopen schoonmaken

Om je hele leven van je manchetknopen te kunnen genieten, is het belangrijk dat je ze goed schoonhoudt en zorgvuldig bewaart. De makkelijkste manier om ze schoon te maken is om gebruik te maken van de professionele service van een gekwalificeerde juwelier. Als je het liever zelf doet, is alles wat je nodig hebt voor metalen items zonder stenen, water, een niet-agressief schoonmaakmiddel, een tandenborstel met zachte haren en een katoenen doek om ze droog te wrijven.

Een zachte doek om sieraden te polijsten is ook niet duur en een effectieve manier om lichte aanslag te verwijderen. Als je manchetknopen met edelstenen hebt, kun je vocht het beste tot een minimum beperken en geen schuurmiddel gebruiken om krassen tegen te gaan. Katoenen wattenstaafjes gedoopt in waterstofperoxide laten je sieraden weer glanzen. Accessoires van hout of leer mogen niet nat worden. Tenzij je graag schimmel riskeert, mag leer in feite zelfs niet in een vochtige omgeving komen.

Hoe berg je je manchetknopen op?

Nadat je je manchetknopen hebt gereinigd, kun je eens nadenken over een geschikte manier om ze op te bergen. De ideale opbergplaats is een manchetknopendoos waar je ze beschermt tegen hitte en direct zonlicht. Het helpt ook oxidatie en aanslag tegengaan, altijd een reactie op contact met zuurstof. Idealiter bewaar je elk paar in een apart, gevoerd gedeelte, zodat het geen krassen oploopt van andere sieraden.

Bewaar ze niet in een vochtige omgeving of in plastic zakken, waarvan de stoffen voor snellere aanslag kunnen zorgen. Zorgvuldige behandeling van je accessoires loont de moeite en sommige zullen zeker een prachtig erfstuk zijn om door te geven aan een volgende generatie. Je wilt toch zeker dat je zonen en kleinzonen er net zo stijlvol bijlopen als jijzelf, of niet soms?

Jouw feestgesprekversie van de geschiedenis van de manchetknoop

Hemden dragen we al meer dan zeven eeuwen, al zo ongeveer vanaf de uitvinding van geweven stoffen. Maar--relatief gezien--vrij recent zijn hemden zelf als decoratie in trek gekomen.

Waarom zijn we begonnen met hemden dragen?

Hemden werden vroeger gebruikt als onderkleding, als barrière tussen de huid en de zwaardere buitenkleding, om te voorkomen dat die te snel vies werden.

Destijds was het laten zien van je manchetten net zo verkeerd als rondlopen met je rits open.

En daarna?

Zo rond het begin van de 15e eeuw begonnen mannen hun manchetten aan elkaar te binden door smalle linten of draadjes in hun knoopsgaten te doen.

Maar pas aan het begin van de 18e eeuw begonnen sommige, wat brutalere, goed verzorgde heren knopen te gebruiken, samengehouden door een kettinkje, om hun manchetten bij elkaar te houden. Vaak toonden deze kettingmanchetknopen miniatuurportretten van bekende figuren of van geliefden.

Hemdmanchetten werden steeds stijver gemaakt, toen we stijfsel ontdekten in het midden van de 19e eeuw. Het werd moeilijker om knopen door de manchet te duwen en er was een andere oplossing nodig.

Entree van de manchetknoop

De manchetknoop loste het probleem van stijve manchetten perfect op. En toen de industriële revolutie voorbijkwam, explodeerde hun populariteit*, bij iedereen van de middenklasse tot aan de elite. Manchetknopen kwamen er in vele vormen en materialen.

Tegenwoordig worden manchetknopen gedragen op meerdere gelegenheden dan ooit tevoren, en wij mannen nemen ze erg serieus--of speels--als een manier om een statement te maken en onszelf te onderscheiden van onze collega's en gelijken.

*Afgezien van een korte daling in populariteit rond de tijd dat het sporthemd met knopen werd uitgevonden in de jaren '20 van de vorige eeuw.

Vraag & antwoord

Waarom worden manchetknopen gebruikt?

Manchetknopen worden gebruikt om manchetten te verbinden of vast te maken bij hemden met Franse manchetten. Dat zijn formele hemden zonder knopen. Manchetknopen complementeren de formaliteit van dit soort hemden.


Hoe kies je de juiste manchetknopen?

Als je manchetknopen uitzoekt, moet je eerst bedenken bij welke gelegenheid je ze wilt dragen. Als het gaat om een bruiloft of een ander black tie-evenement, wil je er bijzonder gedistingeerd en formeel uitzien. Zilver, goud, paarlemoer, elegante edelstenen of een geëmailleerd ontwerp zijn dan prima geschikt.

Als het je eerste paar is, adviseren we een klassiek zilveren design. Een veilige keus.

Als je je collectie wilt uitbreiden, kun je alles kiezen wat je wilt, afhankelijk van of gaat voor een formele uitstraling of voor een wat meer casual look.


Waar en hoe moet ik manchetknopen op het manchet bevestigen?

Ten eerste moet je ervoor zorgen dat je het juiste soort hemd draagt--een hemd met Franse manchetten. Er moeten speciale manchetknoopsgaten in zitten en geen knopen.

Nadat je het achterste deel van de manchetten hebt teruggeslagen, zodat de manchetten dubbel zitten, knijp je ze samen zodat de gaatjes precies samenvallen. Dan voer je de onderkant van de manchetknoop door alle vier de gaatjes, voordat je ze op de plaats vastzet.

De manier waarop de manchetknopen worden vastgemaakt, is afhankelijk van het sluitmechanisme. Zie het gedeelte hierboven voor specifieke informatie over de verschillende soorten manchetknopen.


Hoe draag je manchetknopen en studs op een smoking?

Voor de manchetten kijk je naar het gedeelte “Waar op de manchet moet ik de manchetknoop bevestigen?” hierboven.

Als je studs wilt dragen op je smokinghemd, begin je met het decoratieve deel van de stud door de achterste gaatjes te duwen, en daarna de voorste. Vergeet de knopen--zij zijn niet echt nodig als je studs draagt.


Bij welk soort hemd draag je manchetknopen?

Manchetknopen worden traditioneel gedragen bij hemden met Franse (dubbele) manchetten.

Dat gezegd hebbende, kunnen bij elk hemd met knoopsgaten in plaats van knopen, of als aanvulling op knopen, manchetknopen worden gebruikt.


Is het oké om manchetknopen te dragen naar een sollicitatiegesprek?

Het antwoord is... dat hangt ervan af.

Naar welke functie solliciteer je? Bij welk bedrijf? Is het een relaxte startup of een conventioneel bedrijf?

Als je klasse, kracht en waardigheid wilt uitstralen, kun je zeker manchetknopen dragen en je kleding extra glans verlenen. In zo'n geval raden we je aan om te kiezen voor traditionele en klassieke manchetknopen, zoals gouden, zilveren (of enig ander grijsachtig, neutraal metaal), paarlemoer, een smaakvolle steen of iets dergelijks.

Als je op een wat creatievere positie solliciteert, zijn manchetknopen een prachtige manier om je individualiteit te tonen.

Ben wel altijd voorzichtig en probeer vooraf zoveel mogelijk informatie te vergaren over het bedrijf en de functie om een juiste keuze te maken. Sommige interviewers vinden manchetknopen mogelijk wat pretentieus overkomen.


Waar moeten manchetknopen bij passen?

Hiervoor zijn eigenlijk geen echte regels, maar er zijn een paar dingen die het makkelijker maken om manchetknopen te dragen. De veilige opties, zogezegd.

Met kleuren buiten het kleurenwiel, zoals wit, grijs, zwart, zilver, kom je altijd goed voor de dag.

Als je naast je manchetknopen nog andere accessoires van metaal draagt, moet je er wel voor zorgen dat die bij elkaar passen. Heb je bijvoorbeeld een goudkleurig horloge en/of dasspeld, zorg dan ook voor gouden manchetknopen.


Terug
Reset mijn wachtwoord

Hoera! We hebben je een e-mail gestuurd. Je kunt bijna inloggen!

Geef hier je e-mailadres inE-mail is niet geldig