Bespaar 20% op alle zonnebrillen

Bespaar 20% op alle zonnebrillen

365 dagen retourbeleid - we stellen geen vragen!
Verzending €5 - Gratis verzending vanaf €49-
Contacteer ons

Wat is een 24-uurs horloge met enkele wijzer & waarom zou je die dragen?

We beantwoorden de meestgezochte vragen over een horloge met één wijzer met een 24-uurs wijzerplaat. Van instellen tot aflezen, ontdek hoe op een andere manier naar tijd kijken je kan inspireren om jouw verhaal in een ander licht te zien.

Met een 24-uurs horloge met enkele wijzer, loopt de wijzer slechts een keer per dag de wijzerplaat rond. Je zou kunnen zeggen dat de tijd zo minder gaat over seconden en minuten en meer over de gebeurtenissen die je op je reis meemaakt.

Horloges met één wijzer zijn ontworpen voor mensen die voor zichzelf besloten hebben hoe ze hun tijd willen indelen. Zoals een wijs man ooit zei: „We leven allemaal volgens de klok. De kans is groot dat je wel een vrije dag kunt gebruiken. Houd de tijd bij zoals onze voorouders dat deden. Geef jezelf wat ruimte.

Het leven ligt in jouw handen. En is niet afhankelijk van de wijzers van je horloge.”

1 Wat is een 24-uurs horloge met enkele wijzer & waarom zou je die dragen?1.1 Wat is een 24-uurs horloge met enkele wijzer?1.2 Hoe werkt een horloge met 1 wijzer?1.3 Hoe lees je tijd af op een 24-uurshorloge met een enkele wijzer.1.4 Hoe stel je tijd in op een 24-uurshorloge met een enkele wijzer?1.5 Geschiedenis van de tijd – waarom we 24 uur gebruiken1.6 Waarom zou je een 24-uurshorloge dragen?

Wat is een 24-uurs horloge met enkele wijzer?

De meeste analoge horloges die we tegenwoordig dragen, hebben 2 of 3 wijzers. Die geven de uren, de minuten en de seconden weer. Een analoog horloge met een enkele wijzer heeft er slechts één. Als het een normale 12-uurs wijzerplaat is, loop die wijzer 2 keer per dag rond – 12 uur per omwenteling. Bij een 24-uurs wijzerplaat, maakt de naald elke dag één complete omwenteling – 24 uur voor een volledige cirkel.

De 24-uurs-schaal gebruikt de cijfers 1 - 14 om de uren van de dag aan te geven. Het idee van de tijd tonen met maar 1 wijzer is geen nieuwe trend of de een of andere fantastisch marketingtruc. Toen er voor het eerst zakhorloge op de markt kwamen, toonden deze alleen het uur... net zoals de zonnewijzers vroeger. Pas rond 1680 werd er een wijzer voor minuten toegevoegd, maar het duurde nog lang voordat dat gewoon werd.

Een horloge met 1 wijzer en een 24-uurs-wijzerplaat moet niet worden verward met een veldhorloge met meerdere complicaties en een subdial voor militaire tijd. Horloges met één wijzer zijn niet ontworpen voor mannen die op zoek zijn naar militaire precisie. Integendeel zelfs. Horloges met 1 wijzer zijn speciaal ontworpen om minimaal te zijn en de opeenhoping van de extra wijzers weg te laten.

Tegenwoordig met smartphones, en overal meldingen en waarschuwingen, is het best lastig om niet altijd exact te weten hoe laat het is. Het mooie van deze niet gekoppelde horloges is dat de stress verdwijnt om overal precies op tijd te zijn en de fascinatie voor elke seconden van elke minuut van elk uur van... je snapt wel wat we bedoelen.

Het creëert een adempauze tussen de markeringen en laat je zelf beslissen hoe jij je tijd doorbrengt. En hoe je het meeste voordeel kunt halen uit die ene rondgang van de wijzerplaat die je vandaag krijgt.

Hoe werkt een horloge met 1 wijzer?

Een analoog horloge met een enkele wijzer werkt hetzelfde als een horloge met 3 wijzers. Het is het uurwerk van het horloge, of kaliber, dat ervoor zorgt dat het loopt. Het kan worden aangedreven door een automatisch, een mechanisch of een kwartsuurwerk.

  • Automatisch uurwerk – Het mechanisme in het horloge wordt aangedreven door kinetische energie van je pols.
  • Mechanisch uurwerk – Het horloge moet handmatig worden opgewonden met de kroon om te lopen.
  • Kwartsuurwerk – Een batterij zorgt voor de aandrijving.

Horloges met 1 wijzer kunnen ontworpen zijn met een 12- of met een 24-uurswijzerplaat. Er is geen universele regel over hoe de incrementen (minuten) tussen de cijfers worden uitgelegd.

Sommige merken gebruiken een 12-uurs wijzerplaat met 144 markeringen die elk 5 minuten vertegenwoordigen, terwijl andere een 24-uurswijzerplaat ontwerpen met 144 markeringen met stappen (incrementen) van 10 minuten.

Of je nu een horloge met enkele wijzer draagt met een 12- of met een 24-uurswijzerplaat, de wijzer staat voor de uren en werkt op dezelfde manier als bij een traditioneel horloge met 3 wijzers. Hij negeert gewoon de minuten en de seconden. Zie het maar als een kans om aan de tijd te ontsnappen.

Hoe lees je tijd af op een 24-uurshorloge met een enkele wijzer.

De tijd aflezen op een 24-uurshorloge met een enkele wijzer vereist enige oefening. Het is geen uurwerk waarop je kunt kijken en de exacte tijd kunt zien... als jij dus een precies persoon bent, wees dan gewaarschuwd.

Een 24-uurshorloge imiteert de beweging van de aarde zelf – waarbij de wijzer per 24 uur slechts 1 rotatie maakt.

Afhankelijk van het horloge-ontwerp, vind je meestal 12 uur 's middags bovenaan de wijzerplaat (waar het zich normaal ook altijd bevindt) en middernacht onderin (waar op een standaard wijzerplaat de 6 staat). Dit bootst het opkomen van de zon na gedurende de dag – zijn hoogtepunt bereikend tijdens het middaguur – en het ondergaan van de zon 's nachts.

Sommige 24-uurs-polshorlogesplaatsen middernacht aan de bovenkant en het middaguur onder. Sommige hebben ze op de traditionele 9 en 3 uur posities. Maar hoe de lay-out ook is, deze 2 tijden – middelnacht en 12 uur 's middags – staan altijd tegenover elkaar.

Op de tijd af te lezen op een 24-uurshorloge, moet je begrijpen dat de dag een complete cirkel is vergeten wat je op de basisschool hebt geleerd over de horlogewijzerplaat.

Kijk maar eens naar de schetsen hieronder. Je ziet dat de wijzerplaat is verdeeld in incrementen (stappen) van 10 minuten. Hierdoor is het haast onmogelijk om precies op de minuut de tijd af te lezen. Maar is het zo erg als je om 14:56 aankomt in plaats van om 14:58 uur?

Als je Europeaan bent, is het idee van een dag van 24-uur niets geks. Maar voor onze Amerikaanse vrienden, blijven 24-uursdagen gereserveerd voor militair personeel en wetenschappers, en moeten leren dat er ook tijd bestaat tussen 13 en 23:59 uur is iets waaraan ze moeten wennen.

Wat is het grootste minpunt van het gebruik van een 24-uurshorloge met een enkele wijzer?

Het belangrijkste nadeel van een horloge met 1 wijzer is de leercurve. Of je nu wel of niet gewend bent aan het aflezen van de tijd op een 24-uursschaal, het opnieuw leren van de posities op de wijzerplaat kost tijd.

Als de wijzer 3 uur aanwijst, is het nu 18:00 uur op een 24-uurshorloge. Aviator-horloges zijn ontworpen met een driehoekig icoontje bovenin (12 uur 's middags), zodat je met een snelle blik weet hoe laat het is. Al dat gemak werd overboord gegooid bij een horloge met een enkele wijzer en een 24-uurswijzerplaat.

Maar zelfs met leercurve, heeft de complete cirkel die de wijzer elke dag maakt, iets symbolisch. Je krijgt maar één kans om te zorgen dat elk moment telt. Misschien hebben we te veel naar de Lion King gekeken, maar 'the great circle of life' grijpt ons iedere keer weer aan.

Hoe stel je tijd in op een 24-uurshorloge met een enkele wijzer?

Je stelt de tijd in op een analoog horloge met enkele wijzer op dezelfde manier als op een horloge met 3 wijzers. De tijd wordt ingesteld door aan de kroon te draaien. Omdat elk merk anders is, kun je het beste de aanwijzingen volgen die bij het horloge geleverd worden, voor specifieke instructies.

We adviseren om de tijd op een uur of op een half uur in te stellen. Dat zijn de makkelijkste markeringen die op de wijzerplaat te zien zijn en stellen je in staat om de tijd zo accuraat mogelijk in te stellen.

Als je nieuw bent in de wereld van de 24-uurstijd, vergelijken we hier de uren van een 12-uursklok met een van 24-uur. We benoemen ze alleen vanaf 12 uur 's middags, omdat de eerdere uren (a.m. uren) op beide schalen gelijk zijn.

Geschiedenis van de tijd – Waarom we 24 uur gebruiken

In het grootste deel van de wereld is 24-uurstijd de gestandaardiseerde manier om de tijd bij te houden. Ofschoon onze Amerikaanse vrienden het daar misschien niet mee eens zullen zijn, zorgt een 24-uursschaal ervoor dat we 10:00 a.m. niet kunnen verwarren met 10:00 p.m. door de uren te nummeren van 0 tot 24. Je hoeft je nooit zorgen te maken dat je 12 uur te vroeg bent voor je vlucht van zes uur, als je weet dat die vertrekt om 18:00 uur.

In de Engelssprekende wereld (zelfs in de VS), wordt de 24-uurstijd aangeduid als 'militaire tijd', omdat die daar meestal gebruikt wordt, alsook bij professionals voor wie accuraatheid essentieel is en verwarring tot elke prijs voorkomen moet worden.

Zelfs ofschoon het grootste deel van de wereld het 24-uurssuysteem gebruikt en begrijpt, heeft het merendeel van de analoge horloges een 12-uurs wijzerplaat. Je ziet niet zelden dat wijzerplaten een subdial hebben voor de cijfers 13-24. Zelfs sommige veldhorloges hebben een tweede cirkel met cijfers onder de standaard wijzerplaatmarkeringen, die 13-24 laten zien.

Als het grootste deel van de wereld komt en gaat op basis van een 24-uurs-systeem, waarom zijn dan niet alle analoge horloges zo gemaakt? Voor het antwoord op die vraag moeten we terug naar het begin van de tijd… of tenminste naar het oude Egypte.

Onze 24-uurs-dag komt van de Egyptenaren. Zij waren de eersten die een dag verdeelden in 2 delen van 12 uur. Ze begonnen met 10 daglichturen en voegden er een toe aan het begin en een aan het eind voor de schemering. Die 10 uur werden gemeten door zonnewijzerplaten, terwijl de tijd 's nachts werd verdeeld in 12 uur en bijgehouden door de sterren te observeren.

Egyptologen (wij niet!) geloven dat de oude Egyptenaren geen minuten of seconden bijhielden. Zij zouden onze 24-uurshorloges dus vast geweldig gevonden hebben. Ze verdeelden ook een maand in 3 weken van elk 10 dagen. De start van de maand werd gemarkeerd door de nieuwe maan… dus misschien hadden ze een maanfasemaanfase-horloge, ook wel leuk gevonden?

Nu we de 24-uursdagen hebben besproken... waarom zitten er 60 minuten in een uur en 60 seconden in een minuut? Daar mogen we de Babyloniërs voor bedanken, die een sexagesimaal stelsel (een moeilijk woord voor tellen in 60-tallen) gebruikten voor alle dingen die gerelateerd waren aan wiskunde en astronomie. Zij ontleenden dit systeem aan de Sumeriërs die dit al rond 2.000 v. Chr. gebruikten. Hoe vind je dat voor informatie waarvan je niet wist dat je dat moest weten?

Dan snel voorbij Chinese kaarsklokken, Perzische waterklokken en Japanse geurklokken en dan komen we bij wat we nu kennen als klokken. In de Middeleeuwen werd meestal een 24-uurs analoge wijzerplaat gebruikt. Een van de oudste exemplaren is de Praag Astronomische Klok… en die werkt nog steeds! Maar dit systeem werd geleidelijk vervangen in de 14e en 15e eeuw door het 12-uurssysteem.

Omdat een 12-uursschaal een uurwijzer gebruikte die elke dag 2 omwentelingen maakte, moesten er nieuwe manieren komen om over tijd te praten. De Latijnse termen ante meridiem (a.m. - ‘voor de middag’) en post meridiem (p.m. - ‘na de middag’) werden gebruikt om het verschil aan te geven tussen de dag en de nacht.

Je ziet dus dat het dragen van een 24-uurshorloge niet echt nieuw meer is. Het is geen nieuwe trend of iets wat wij verzonnen hebben. Het is hoe het allemaal begon.

De oude Egyptenaren bouwden piramides zonder de exacte minuut en seconden van elk uur te weten. Als zij dat konden... dan kun jij vast ook wel iets van jouw verhaal maken.

Waarom zou je een 24-uurshorloge dragen?

Misschien werk je in een onderzoeksstation op Antarctica en heb je geen idee of het dag of nacht is. Of misschien ben je een astronaut met hetzelfde probleem. Of – en we durven te wedden dat dat de echt reden is – denk je dat een 24-uurshorloge met slechts 1 wijzer er uniek uitziet en wil je het gebruiken om jouw verhaal te vertellen.

De wijzer komt op z'n vroegst morgen pas weer op dezelfde plaats terug. Je krijgt dus maar één kans om het maximale te halen uit het moment waar je dan bent. Eén mogelijkheid vandaag om er iets mee te doen – al is het lunchen of dit artikel lezen, het is dit moment. Het is nu een onderdeel van jouw verhaal. Een van de vele details die samen een leven vormen.

En met deze nieuwe manier van kijken naar tijd, ontdek je misschien ook wel nieuwe manieren om naar alle andere dingen te kijken. En we zijn van mening dat dat niet per se slecht hoeft te zijn.