“Kan ik een gele stropdas dragen met een oranje pochet?”
“Of misschien een olijfgroen horloge met een limoengroene armband?”
Natuurlijk. Je kunt dragen wat je wilt. Je hebt je eigen persoonlijkheid. Doe gewoon je eigen ding.
Maar er is een groot verschil tussen het uitdagen van esthetische normen als een echte stijlrebel en erover struikelen als een overenthousiaste kleuter.
Het verschil is kennis.
Duik met ons in de wereld van de kleurentheorie en ontdek hoe je de perfecte look creëert met complementaire en contrasterende kleuren.
Om je outfit te laten stralen, moeten je kleuren bij elkaar passen.
Dit geldt voor alles wat je draagt - van de wijzerplaat van je horloge tot je stropdas, en van de kleur van je pak tot je das. Accessoires moeten je look versterken, je huid- en haartinten aanvullen en de aandacht vestigen op je beste eigenschap: dat stoere, knappe gezicht van je.
Het draait allemaal om balans. Je accessoires mogen je outfit nooit overschaduwen. Doen ze dat wel, dan verdoezelen ze je persoonlijke trekjes in plaats van ze te benadrukken. Dit leidt tot een vreemde look die erg overdreven overkomt.
Tijd om terug te gaan naar de lagere school en je te verdiepen in de kleurencirkel.
Rood, blauw, geel. Dit zijn de basiskleuren die niet gemaakt kunnen worden door andere kleuren te mengen. Ze zijn levendig en trekken de aandacht en worden vaak gebruikt in patronen en motieven om op te vallen tegen donkere achtergronden.
Groen, paars, oranje. Deze ontstaan door primaire kleuren te mengen en staan recht tegenover een primaire kleur op het kleurenwiel, wat zorgt voor maximaal contrast. Deze complementaire kleuren zijn opvallend en gedurfd.
Vermiljoen (rood-oranje), amber (geel-oranje), Chartreuse (geel-groen), groenblauw (blauw-groen), violet (blauw-paars), magenta (rood-paars). Deze worden gevormd door primaire en secundaire kleuren te mengen. Beschouw ze als unieke tinten met hun eigen specifieke eigenschappen en complementaire kleuren op de kleurencirkel.
Om je textielaccessoires te stylen is het belangrijk dat je goed begrijpt welke kleurenschema's belangrijk zijn.
Wit, zwart of grijs. Deze kleuren zijn veelzijdig en passen overal bij.
Hierbij worden variaties van één kleur gebruikt. Dit creëert een samenhangende en subtiele look.
Kleuren die naast elkaar liggen op de kleurencirkel, waardoor een harmonieus maar licht gevarieerd kleurenpalet ontstaat.
Kleuren die tegenover elkaar staan op de kleurencirkel. Ze creëren een sterk contrast en zijn ideaal voor gedurfde, opvallende outfits.
Drie kleuren die gelijkmatig verdeeld zijn op de kleurencirkel. Dit biedt een evenwichtige en visueel aantrekkelijke combinatie met een matig contrast.
Vierkante, tetradische, en split-complementaire kleurenschema's zijn meer geavanceerdere kleurenschema's die je pas moet proberen als je de bovenstaande schema's onder de knie hebt.
Upgrade je stijlvolle garderobe met een complete look
Upgrade je stijlvolle garderobe met een complete look
Met deze tips beheers je de kunst van het afstemmen van je accessoires, zodat elk item dat je draagt perfect past bij jouw persoonlijke stijl.
Wil je je stijl naar een hoger niveau tillen? Bekijk dan onze ultieme gids voor het vouwen van pochetten en onze stapsgewijze handleiding voor het knopen van unieke stropdasknopen.
En onthoud: accessoires zijn er om jezelf uit te drukken. Doe gewoon je eigen ding.
Val op met luxe accessoires voor je pak. Onze gids neemt je mee langs dassen van kasjmier en zijden pochetten, met een tussenstop bij 925 sterling zilveren dasspelden en gouden manchetknopen. Ontdek de mogelijkheden!
Hoe strik je een vlinderdas: een 'stap-voor-stap'-gids om jouw das iedere keer goed om te doen. Plus alles wat je moet weten om hem goed te dragen – van voorgebonden perfectie tot freestyle charme.
In deze ultieme wegwijzer leer je alles wat je moet weten over de reversspeld.