Trendhim EU shipping We versturen alle bestellingen vanuit Denemarken binnen de EU. Alle heffingen en belastingen naar X_VALUE zijn inbegrepen.Zie verzendopties.
365-dagen retourbeleid voor elke reden
Verzending 3 € - Gratis vanaf 49 €
078 48 28 44 - (werkdagen van 10.00-14.00 uur)
Alle accessoires
Kostuumaccessoires
Sieraden
Tassen & Portemonnees
Trendhim EU shipping We versturen alle bestellingen vanuit Denemarken binnen de EU. Alle heffingen en belastingen naar X_VALUE zijn inbegrepen.Zie verzendopties.
Trendhim EU shipping We versturen alle bestellingen vanuit Denemarken binnen de EU. Alle heffingen en belastingen naar X_VALUE zijn inbegrepen.Zie verzendopties.
Verzending 3 € - Gratis vanaf 49 €
Trendhim
×
Trendhim
Taal:
Armbanden
Baardverzorging
Bretels
Brillen zonder sterkte
Dasspelden
Handschoenen
Horloges
Kettingen
Manchetknopen
Oorbellen
Petten
Pochetten
Portemonnees
Reversspelden
Riemen
Ringen
Scheren
Sjaals
Stropdassen
Tassen
Vlinderdassen
Zonnebrillen
078 48 28 44
Werkdagen van 10.00-14.00 uur
bekijk alle

Hoe draag je een vlinderdas (en goed)

Het onder de knie krijgen van de vlinderdas is niet zo lastig als je misschien denkt. In onze uitvoerige gids, leer je hoe je ze moet strikken in 8, makkelijk te volgen, stappen. En bekijk hoe je er een kunt dragen alsof je de dubbelganger van 007 bent.

We denken dat elk accessoire meehelpt om jouw verhaal te vertellen. We weten ook dat sommige accessoires harder schreeuwen dan anderen (ja, we hebben het over jou, vlinderdas).

Het omdoen van een vlinderdas is als het dragen van een Facebook-post – je zegt actief iets tegen de wereld om je heen. En net als een FB-post, zullen mensen reageren op je vlinderdas met een duimpje omhoog, een lach of zelfs met de fysieke versie van een emoji met hartjesogen… waarvan we vermoeden dat dat er ongeveer zo uitziet als staren met open mond.

De vlinderdas die je uitzoekt zal iets vertellen over je persoonlijkheid en jouw verhaal. Het hielp Frank Sinatra met zijn weg zuchten en steunen naar het sterrendom en James Bond om Mr Big. te verslaan. Maar voordat je op weg gaat om te vechten of een serenade te brengen, is het belangrijk om eerst te leren hoe je een vlinderdas moet strikken en stylen.

Anatomie van een vlinderdas

Vlinderdassen zijn de enige accessoires waarbij het formaat niet belangrijk is (lengte in ieder geval). De meeste vlinderdassen hebben een formaat dat past bij de halsomvang van de gemiddelde man. De meest gebruikelijke lengte zit tussen 36-50 cm.

Anders dan lengte, hebben de spreiding en nek ook invloed op de uiteindelijke knoop en vorm. Het begrijpen van de 4 belangrijkste onderdelen van een vlinderdas, maakt van jou een goed geïnformeerde koper en zorgt ervoor dat je een vlinderdas koopt die er goed uitziet en die je de look bezorgt waarnaar je op zoek bent.

 1. Spreiding – De spreiding heeft invloed op de breedte van de uiteindelijke strik. Voor een bredere knoop, kies je een bredere spreiding.
 2. Blad – De breedte van het blad is meestal de helft van de lengte van de spreiding.
 3. Nek – Meestal ½ van het bladformaat. De breedte bepaalt de uiteindelijke vorm en het formaat van de strik.
 4. Band – Bij standaard vlinderdassen, is de bandbreedte ¾ van de omvang van de nek. Vlinderdassen met een vergrote bandbreedte hebben meestal een bredere strik.

Hoe strik je een vlinderdas in 8 stappen.

Stap 1

Pas de lengte van de vlinderdas aan zodat hij aan een kant lang genoeg is en onder je borst hangt. je wilt dat een kant in de nek (de groef) van de andere kant past.

Stap 2

Kruis het lange gedeelte over de bovenkant van het korte deel – kruis bij de band, net boven het blad.

trek dan voorzichtig het lange uiteinde van onder uit omhoog door de neklus en trek strak. Haal het lange stuk uit de weg door het over je schouder te hangen.

Stap 3

Pak het korte gedeelte en vouw dat horizontaal over het midden. De nek van de vlinderdas moet in het midden zitten en moet nu op een vlinder gaan lijken.

Deze stap is makkelijk voor de spiegel… of met een vriend die toch niets anders te doen heeft dan jou met je vlinderdas te helpen.

Stap 4

Vouw het lange uiteinde (dat heerlijk lag te relaxen op je schouder) loodrecht naar beneden naar de vouw die je zojuist met het korte stuk hebt gemaakt. Zorg ervoor dat je uitsluitend de band van de vlinderdas gebruikt en niet het blad en focus erop dat je hem in het midden houdt.

Stap 5

Pak het lange deel, vouw het en knijp de twee kanten samen. Dit zal een vlinder vormen, vergelijkbaar aan degene die je eerder hebt gemaakt.

Stap 6

Laat je vinger door de lus glijden bovenaan de vlinderdas om ruimte te creëren.

Schuif het nu gevouwen, lange deel door de lus achter het horizontale stuk (het gevouwen stuk als eerste). Leidt het er voorzichtig doorheen en zorg ervoor dat de stof niet draait.

Stap 7

Schuif de stof er half door, zonder te ver door te trekken – je wilt dat hij aan beide kanten gelijk zit. Dit vormt de achterste helft van de vlinder.

Elke kant moet een gevouwen deel hebben en een punt (recht of ruitvormig, afhankelijk van de vlinderdas).

Stap 8

Als je tevreden bent met of hij gelijk zit, trek hem dan strak aan beide gevouwen einden. Dit zal de knoop vastzetten.

het zal je waarschijnlijk opvallen dat de ene kant niet perfect matcht met de andere. Dit is onderdeel van de charme van een freestyle vlinderdas en voegt iets toe aan het karakter.

Als je wanhopig op zoek bent naar perfectie, kun je het beste stappen 1-8 vergeten en in ons assortiment op zoek gaan naar symmetrische voorgebonden vlinderdassen .

Afmetingen van een gestrikte vlinderdas

Ofschoon het helemaal prima is als je vlinderdas enigszins asymmetrisch is, zorgt een oogje houden op de basisafmetingen van je vlinderdas ervoor dat mensen je niet voor een ontsnapte circusclown aanzien.

 • De breedte van de vlinder in vergelijking met de hoogte – 2 tot 1
 • De hoogte van de vlinder in vergelijking met de hoogte van de strik – 3 tot 1
 • De hoogte van de strik in vergelijking met zijn breedte – 1 tot 1

Wat is het verschil tussen een zelfbinder, een voorgebonden vlinderdas en een clip-on-vlinderdas?

Zelfbinders (freestyle vlinderdassen)

De zelfbinder vlinderdas is een das die je zelf strikt. Ofschoon het strikken van een vlinderdas niet zo moeilijk is als integraalrekenen, vereist het wel enige oefening, geduld en volharding.

En leg je ongerustheid over perfecte symmetrie naast je neer. Het merendeel van de aantrekkingskracht en het karakter komt voort uit de oneven lijnen en vorm – we noemen ze niet voor niks 'freestyle'-vlinderdas. We praten over een zekere mate van asymmetrie… te veel en het ziet eruit alsof je hem in het donker hebt gestrikt, terwijl je achtervolgt werd door een wild zwijn. Geen prettig gezicht.

Voorgebonden vlinderdassen

Voorgebonden vlinderdassen zijn dassen die, per definitie, al voor jou gebonden zijn. We vinden trouwens dat een voorgebonden vlinderdas er net zo fantastische uitziet als een das waaraan je tijd hebt besteed om hem zelf te strikken.

Ja, het ontbreekt ze een beetje aan die rustieke, oneven charme van een zelfbinder, maar dat wordt ruimschoots goedgemaakt door de tijd die je bespaart bij het omdoen. Al onze voorgebonden vlinderdassen hebben een verstelbare halsband. Je kunt die tijd dus gebruiken om iets belangrijks te doen, zoals het kijken naar alle afleveringen van Game of Thrones… alweer.

Clip-on-vlinderdassen

De clip-on-vlinderdas is een vlinderdas met een metalen gesp die je aan je kraag klikt. het is meer dan eenvoudig om deze om te doen en zo ziet het er helaas ook uit. Het voornaamste probleem met een clip-on is dat het haakje de vlinderdas iets te hoog om je nek vastzet. Niet alleen wordt het moeilijk om naar beneden met een vlinderdas onder je kin gestouwd, maar het voelt soms ook alsof je stikt – beide niet zo heel goed.

ofschoon de clip-on vlinderdas ideaal zijn voor kinderen met Pasen of voor je overgrootvader op een bruiloft, kun jij het beter houden bij een zelfbinder of een voorgebonden vlinderdas.

Vlinderdasvormen

1. De Vlinder-vlinderdas

De vlinder is de meest klassieke vorm en de meest populaire. Als hij niet gestrikt is, ziet hij eruit als de vleugels van een vlinder of de kop van een distel (deze vorm wordt soms ook wel distelvorm genoemd). De vlinder-vlinderdas kan zowel smal als breed zijn.

2. De ruitgepunte vlinderdas

Deze variatie van de vlinder heeft gepunte uiteinden in plaats van vlakke. Hij wordt ook wel gepunte vlinderdas genoemd, of ruittip.

3. De Batwing-vlinderdas

De batwing-vlinderdas heeft rechte uiteinden, als bij een vlinder maar dan veel dunner. De naam komt van de gelijkenis met een cricketbat – niet van het dier of van de Zwarte Ridder. Batwings worden ook wel 'rechte' of 'strakke' vlinderdas genoemd.

4. De Afgeronde Batwing-vlinderdas

De ronding van een batwing is redelijk subtiel in vergelijking met de grote dip van een vlinder-vlinderdas.

5. De Gepunte Batwing-vlinderdas

De batwing-vorm kan ook worden afgewerkt met een gepunt uiteinde, vergelijkbaar met de ruitgepunte vlinderdas.

Hoe stijl je een vlinderdas - Vlinderdasstijlregels

Er modieus uitzien met een vlinderdas is makkelijk als Bond bent, James Bond. Het is ook makkelijk om eruit te zien als een volwassene van 5 jaar oud als hij niet op de juiste manier gestrikt en vormgegeven is.

Enkele eenvoudige richtlijnen zorgen ervoor dat je meer op 007 lijkt dan op alleen 7.

 • Gezichtsbreedte – Een vlinderdas dragen die te smal is, laat je gezicht uitzonderlijk groot lijken. Omgekeerd zal een te grote je gezicht klein doen lijken.
  Ongeacht de vorm, moet elke vlinderdas als hij gestrikt is, ongeveer dezelfde breedte als je gezicht hebben.
 • Dresscodes – Dresscodes kunnen lastig zijn. Wat is een 'black tie'-kostuum? Waarom moet 'white tie' per se wit zijn? Kun je een vlinderdas dragen bij cocktail-kleding?
  Lees meer over dresscodes en leer hoe ze kunt ontrafelen (en wanneer je een vlinderdas kunt dragen) hier .
 • Houd het casual – Als je niet gebonden bent aan een dresscode – houd het casual. Dump je jasje, rol je mouwen op van je geruite of geschakeerde hemd en knoop een hippe vlinderdas om.
 • Gemixte patronen – Denk niet dat een effengekleurde vlinderdas je enige optie is – probeer een middelgrote paisley om een geschakeerd hemd op te vrolijken of gooi er een gebreide das tegenaan. Duidelijk wegsturen van effen is een makkelijke manier om flair toe te voegen. Flair is goed!
 • Vermijd 'matchy-matchy'-kleuren – Behalve dat je rekening houdt met patronen, afmetingen en textuur , kun je ook het beste andere accessoires vermijden in een matchende stof of kleur. Tenzij de dresscode (een bruiloft, misschien?) vraagt om een exacte match, kun je beter geen matchende pochet kopen.
  Zoek in plaats daarvan naar accessoires die een accentkleur van de vlinderdas accentueren, zoals bijv. een licht paar sokken of reversspeld.
 • Ga voor 'old school' – Vlinderdassen kunnen als ouderwets ervaren worden. om te voorkomen dat je eruit ziet alsof je kranten gaat verkopen in de jaren '20 in New York, houd rekening met andere accessoires uit de oude doos… zoals bretels, een vest en een platte pet. Als je er 2 in totaal draagt zie je er piekfijn uit – bij 3 of meer kun je net zo goed meteen ‘Extra! Extra' roepen!
 • Denk 'outside the box' – Denk 'outside of the box', tenzij de doos van hout is. In dat geval, denk aan het hout.
  houten vlinderdassen zijn in basis voorgestrikte conversatiestarters. Draag er een als je bijv. graag over je accessoires wilt praten.
 • Asymmetrie is goed voor je – een beetje asymmetrie is goed voor de ziel. Maak je geen zorgen als je zelfbinder een beetje oneven zit aan de randen. Noem het charme, ben dankbaar dat je dat hebt en ga van het leven genieten.
 • Ken je stoffen – Op weg naar een casual evenement? Bind een katoenen of linnen vlinderdas om. Heb je een meer formele avond in gedachten? je zit altijd goed met zijden of wol .

Jij vroeg – Wij antwoordden

Welke maat moet mijn vlinderdas hebben? Welke maat vlinderdas heb ik nodig?

De gemiddelde zelfbinder is er maar in 1 maat en is een 'one-size-fits-all'-accessoire. Al onze zelfbinders hebben verstelbare bandjes en passen vrijwel iedere volwassene.

Als richtlijn, standaard, zijn freestyle vlinderdassen gemaakt voor een nekomvang variërend van 36-50 cm.

Hoe trek je een vlinderdas strak?

Om een voorgestrikte vlinderdas strak te trekken, moet je hem eerst omdoen en vastzetten met het haakje. Daarna verschuif je de gesp voor de perfecte pasvorm.

Om een zelfbinder strak te trekken, trek je de gevouwen delen aan beide kanten aan om de knoop vast te zetten. Afhankelijk van het materiaal, moet je hem gedurende de avond misschien nog een keer aantrekken.


Kun je op elk hemd een vlinderdas dragen? Hoe vaak draag je een vlinderdas en bij welke gelegenheden?

Je kunt een vlinderdas dragen op elk hemd met een kraag. Als algemene regel, als een stropdas geschikt is, dan is een vlinderdas ook acceptabel. Sommige formele evenementen hebben vaste eisen voor de dresscode. Kijk dat na op de uitnodiging voor de bruiloft of die van het feest, voordat je besluit wat je koopt.

Ook een algemene regel… als je een vlinderdas wilt dragen, draag die vlinderdas dan! Het is jouw verhaal – maak je eigen regels.


Moet een vlinderdas over de kraag?

Vlinderdassen zitten normaal gesproken onder de kraag van een gekleed overhemd. Dat werkt al voor 007 sinds 1962 , en we gaan niet in discussie met Bond.

Het dragen van een vlinderdas onder je kraag is zeker belangrijk bij voorgestrikte dassen, omdat de kraag, de verstelbare gesp aan het oog onttrekt.


Moet ik een vlinderdas dragen naar mijn sollicitatiegesprek?

Dat is een lastige. Het antwoord hangt af van talloze omstandigheden, zoals… eerste indrukken, de daadwerkelijke baan, wat je nog meer draagt, of het een fluorescerende vlinderdas is, die ook muziek maakt (die hebben we ooit gezien!)... en de lijst gaat maar door.

Kijk eens naar wat andere mannen in dat bedrijf dragen en ga af op je eigen oordeel en op de wenselijkheid om er een te dragen. Vlinderdassen worden vaak gezien als 'statement’ en helpen je misschien om een onuitwisbare eerste indruk te maken – houd daar rekening mee en veel succes met je sollicitatie!


Waar vind ik een houten vlinderdas?

Trendhim heeft een brede selectie houten vlinderdassen. Vermijd open vuur en draag er een met trots!

Bekijk hier onze selectie houten vlinderdassen.


Kan ik een gewone stropdas dragen op een smoking in plaats van een vlinderdas?

Als je een smoking draagt, is er waarschijnlijk een dresscode in het spel. Als die 'black tie' is, draag dan een vlinderdas. Als je een geplisseerd overhemd draagt onder je smoking, draag dan ook een vlinderdas, zodat je je hemd niet te veel aan het oog onttrekt. Als er geen dresscode is en je hemd is niet geplooid, dan kun je prima een stropdas dragen.


Welke gelegenheden zijn geschikt voor het dragen van een witte vlinderdas of een zwarte?

Evenementen met een 'white tie'-dresscode vereisen een (je raadt het al) witte vlinderdas. Zwarte vlinderdassen zijn meestal verplicht bij 'black tie'-gelegenheden.

Je ziet ook vaak een witte vlinderdas op bruiloften bij de bruidegom, als een manier om zich te onderscheiden ten opzichte van zijn bruidsjonkers.


Waarom zijn stropdassen de standaard geworden, en vlinderdassen niet?

We weten niet zeker waarom stropdassen bij mannen vaker gezien worden dan vlinderdassen. We weten wel dat vlinderdassen er anders uitzien, waardoor mensen naar je kijken. De sleutel bij het dragen van een vlinderdas is om het niet elke dag te doen… tenzij je graag de vlinderdasman wilt worden.


Is het oké om een vlinderdas te dragen met een vest? Kun je een vlinderdas dragen met bretels?

Vlinderdassen en vesten gaan samen als ijscoupes en kersen. Heerlijk.

En voor wat betreft bretels… je vlinderdas kan makkelijk gezien worden als een ouderwets accessoire. Denk daaraan als je hem combineert met bretels of zelfs met een platte pet . Het is een goed idee om één ‘statement’-accessoire te kiezen en daarvoor te gaan.


Wat is de geschiedenis van de vlinderdas?

Het begon allemaal met de Kroatische huursoldaten in de 17e eeuw. de Franse elite hielden van de sjaals die zij rond hun kragen droegen, kopieerden de stijl en de ‘cravat’ was geboren. Voeg hierbij nog flink wat jaren aan stijl, trends en manipulatie en je hebt de zelfbinder die we allemaal kennen en waar we van houden.


Hoe is de vlinderdas van de ober anders dan andere?

De vlinderdas van de ober is anders omdat hij om de ober zit. Jouw vlinderdas is anders omdat jij niet rondloopt om soep rond te brengen in een zaal vol mensen.


Zijn clip-on-vlinderdassen smakeloos?

Clip-on-vlinderdas zijn niet smakeloos als je 5 bent. Of misschien zelfs 6. Als je geen kunstwerken op je moeders koelkast hangt, dan adviseren we je om geen clip-on-vlinderdas te dragen.


Terug
Reset mijn wachtwoord

Hoera! We hebben je een e-mail gestuurd. Je kunt bijna inloggen!

Geef hier je e-mailadres inE-mail is niet geldig