365 dagen retourbeleid - we stellen geen vragen!
Verzending €4 - Gratis verzending vanaf €59-
Contacteer ons

Hoe draag je een beanie? De ultieme gids voor mannen

Er is meer dan één manier om je oren warm en je hoofd beschermd te houden deze winter. Beschouw deze gids als jouw gids in de wereld van de beaniestijlen, materiaal en shoppingtips en trotseer de ijzige wind in stijl.

Zet een hoed of muts op of je vriest dood. Als je bent opgegroeid zoals wij Denen, dan was dat het eerste dat je moeder iedere winter tegen je zei als je het huis verliet. En er waren moeders die beweerden dat je 80% van je lichaamswarmte verliest via je hoofd. En ofschoon mama’s wetenschap misschien niet helemaal klopt (je verliest zo slechts 7-10%), voel je je vast knusser met een warme kop. En wie wil dat nu niet?

Van de historische connectie met de Frygische muts, gedragen door bevrijde slaven in het Oude Rome tot de vrijheidsmutsen geschilderd in het Capitool in de VS, is de beanie geen vreemde voor de wereld of de winter. En als je dacht dat het hoog op je hoofd of in een lichte hoek dragen van een beanie een hipsteruitvinding was. Nope. Bedankt de veteranen uit de 2e W.O. en hun horlogemutsen (watch caps) maar voor de stijltrend.

Merinowol, kabelbreiwerk, pompons, vissers… dat is slechts het topje van de ijsberg. En over ijs en ijzige temperaturen gesproken, er bestaan zelfs beanies ontworpen voor warmer weer. Verbazingwekkend, nietwaar? Lees verder voor alles waarvan je nog niet wist dat je het weten moest over beanies voor mannen en hoe er een te vinden om jouw verhaal te vertellen.

1 Hoe draag je een beanie? de ultieme gids voor mannen1.1 5 soorten beanies voor mannen1.2 Wat is het beste materiaal voor een beanie?1.3 Hoe draag je een beanie?1.4 Hoe shop je voor een beanie voor mannen?1.5 Jij vroeg – wij antwoordden

5 soorten beanies voor mannen

Je stopt je hoofd misschien nog steeds in wat voor soort winterhoed je ook kon vinden als kind, maar je bent nu volwassen en je hebt keuzemogelijkheden. Van klassieke beanies met omslag tot beanies met een pompon, er is een type voor elk verhaal dat je wilt vertellen. Voordat je overgaat tot het kopen van je volgende beanie, kijk eerst een even naar 7 van de meest populaire beanies voor mannen.

1. Manchetbeanie – Klassieke en traditionele beanies

Een beanie met omslag is het meest klassieke en traditionele model dat er is (denk aan geribbelde horlogemutsen in de Amerikaanse marine of aan Rocky). En deze klassiekheid maakt ze ideaal voor een weekendje weg of voor als je naar je werk pendelt.

De omslag/manchet om de rand biedt dubbele bescherming voor je oren en voorhoofd. Draag de beanie zodat de omslag de helft van je oren bedenkt. Als de wind dan aantrekt, trek je hem naar beneden voor extra warmte. Als je niet zeker weet welke kleur je moet kiezen, shop dan voor effen, donkere kleuren die passen bij de meeste wintergarderobes.

2. Zeemansbeanies – korte beanies

Geïnspireerd door de wollige mutsen van zeelieden die in de havens werkten, is de zeemansbeanie tegenwoordig een van de meest populaire stijlen. Deze beanie zit boven op je hoofd en, vanwege zijn korte bovenkant, bedekt hij je oren niet (of slechts het tipje ervan).

Deze korte beanie is een van de meest favoriete beanies geworden van hipsters en modebewuste kerels van over de hele wereld. We kunnen je niet beloven dat hij je superwarm houdt... maar je zult er, al bevriezend, goed uitzien.

3. Hangende beanies – flodderige beanies

Deze beanie heeft een langere stijl die de helft van je oren bedekt (of meer als je hem naar beneden trekt) en heeft aanvullend materiaal dat lekker achter op je hoofd zit. Hangende beanies hebben meestal geen omslag.

De hangende beanie is ontworpen om redelijk relaxed te zijn en past beter bij een spijkerjasje dan bij een trenchcoat voor je werk.

4. IJsmutsen – Pompon-beanies

Een van de meest iconische winterbeanies is de zogenaamde ijsmuts. Die worden gekenmerkt door een pluizige pompon erop. Je hebt deze mutsen vast wel al vaker gezien, van kleuterscholen tot skihellingen. De pompon heeft wortels in militaire geschiedenis en werd oorspronkelijk al gebruikt om zeelieden warm te houden. Volgens een populaire theorie zat er een bal boven op de beanie om te voorkomen dat de zeeman zijn hoofd overal tegen stootte. Waar of niet, het is een mooi nutteloos weetje om indruk te maken op je vrienden.

IJsmutsen hebben vaak een omslag en zijn erg warm. Je kunt een ijsbeanie dragen bij zowel een casual als bij een formelere look, maar beperkt het dan tot effen, donkere kleuren die passen bij je pak.

5. High-topbeanies

Heb je een van de nieuwste trends in beanies al gezien? Die waarbij mannen een gebreid mutsje zorgvuldig op hun hoofd gedrapeerd hebben, de wind uitdagend om hem eraf te blazen. Ofschoon je er weinig warmte van zult hebben, zijn deze zgn. high-topbeanies zonder twijfel stijlvol (en ze kunnen nog steeds met één knip je slecht zittende haar verbergen).

High-topbeanies zijn gemaakt met ruimte aan de bovenkant en worden zo hoog mogelijk op het hoofd gedragen zonder dat ze af vallen. Zorg ervoor dat het extra materiaal bovenin opgestopt zit (sterker breiwerk kan daarbij helpen). Anders glijdt je beanie misschien af aan de zijkant en zie je eruit als een soort smurf.

Wat is het beste materiaal voor een beanie?

Van sleemutsen en schedelcaps tot de winterhoeden die hipsters (en zeelieden) vaak dragen, de eerste stap bij je keuze is beslissen welk materiaal het beste is. Als je op zoek bent naar een lichtgewicht beanie voor de lente, zomer of herfst, zit je altijd goed met een organische, katoenen beanie. Dit lichtgewicht materiaal ademt en houdt geen warmte vast.

Als de temperaturen dalen, ga dan voor merinowol voor een waterbestendige 'warme-en-knusse' optie om te voorkomen dat ijzige wind en winterachtige motregen je dag (en je haar) ruïneren. En voor echte koud weer-bescherming, neem je een beanie die je oren bedekt. Ook al is die zeemansbeanie waar je een oogje op hebt, trending op Insta, je arme oren zullen blijven smeken om wat bedekking.

Voordelen van wollen beanies

  • Natuurlijk waterbestendig
  • Natuurlijk vochtafstotend
  • Zeer isolerend (houd je superwarm)
  • Duurzaam en hoogst functioneel
  • Ademend
  • Merinowol is indrukwekkend zacht en jeukvrij

Voordelen van acryl & synthetische beanies

  • Gemaakt van synthetische vezels
  • Resistent tegen slijtage en kreuken
  • Kreuken minder gemakkelijk
  • Lichtgewicht, snel drogend

Voordelen van katoenen beanies

  • Zeer ademend
  • Houd je koeler door vochtafvoer
  • Houd geen geuren vast zoals op olie gebaseerde stoffen (synthetische stoffen zoals acryl, polyester, nylon en spandex)
  • Hoeven minder vaak gewassen te worden
  • Duurzaam
  • Zakken of rekken (in vergelijking met wollen beanies) minder snel uit
  • Zacht en jeukvrij

Populaire beanie-eigenschappen & constructies

Er wordt veel terminologie rond gestrooid als het over beanies gaat – zoals grof breiwerk en geribbelde manchetten/omslagen. Omdat je online aan het shoppen bent voor een beanie voor je zelf of om cadeau, te geven, is het een goed idee om de basiseigenschappen en constructies te kennen om te begrijpen waar je op moet letten.

  • Manchet & rand – Deze woorden worden vaak door elkaar gebruikt. De manchet of rand van een beanie is het lage gedeelte dat vaak omhoog geslagen of -gevouwen wordt voor de gewenste pasvorm. Je ziet een duidelijke manchet (of omslag) bij een zeemansbeanie en het ontbreken ervan bij de meeste hangende beanies. Bij veel herenbeanies kan de omslag afgerold of aangepast worden voor de pasvorm en de look waarna je zoekt. Rand kan ook refereren aan een klep (zoals de rand van een
    baseball cap). Ja, sommige mannenbeanies hebben die echt. Ze waren populair in de vroege jaren 2000 en kunnen eigenlijk het beste beperkt blijven tot de Myspace geschiedenispagina's.
  • Omkeerbaar – Omkeerbare beanies hebben een kleur of patroon aan beide zijden en kunnen binnenstebuiten gedragen worden.
  • Geribbeld – Geribbelde beanies hebben zichtbare verticale strepen door het breiproces.
  • Grof breiwerk – Denk aan de horlogemutsen die je grootmoeder maakte. Deze mutsen worden gewoonlijk als grof breisel beschouwd vanwege het dikke garen, duidelijk zichtbare breipatronen en omvangrijke formaat.
  • Dubbel breiwerk – Dubbel gebreide beanies worden gemaakt door 2 apart gebreide stoffen te combineren. Ze zijn twee keer zo dik als 'normaal' gebreide mutsen en extra warm.
  • Kabelbreiwerk – Beanies van kabelbreiwerk worden gemaakt met een breitechniek waarbij verticale strepen met elkaar gekruist worden voor een gevlochten patroon. Kabelpatronen resulteren meestal in warme, dichte beanies.
  • Oorkleppen – Beanies met oorkleppen zijn gebreide mutsen met… oorkleppen. De meest bekende stijlen zijn bijvoorbeeld de sherpamuts en de Russische Ushanka. Beide hebben flappen die je onder je kin kunt vastknopen om je oren warm te houden of boven op je hoofd om je oren lucht te geven.
  • Voering – Gevoerde beanies bieden een laagje zachtheid en warmte aan de binnenkant van de muts. De meest gebruikte voering is gemaakt van fleece (synthetische vezel) en is extreem warm en is geweldig om je hoofd te beschermen tegen een jeukende, wollen beanie.

Hoe draag je een beanie?

Wil jij weten hoe je een beanie draagt? Zet hem op. Ofschoon dat natuurlijk de simpele versie is, zouden we ons niet zijn als we niet meer aanboden dan alleen het meest logische. We keken eens rond bij ons op kantoor en splitsen het op in jongens met lang haar, kort haar en krullend haar.

Hoe dragen mannen met lang haar beanies?

Voor mannen met lang haar is de beste manier om een beanie te dragen, een beanie zonder omslag of rand te nemen en die hoog op het voorhoofd te dragen. Prop niet al je haar eronder. Laat het er aan de zijkanten onderuit hangen om je gezicht te omlijsten (en je nek te isoleren).

High-topbeanies en hangende beanies staan ook goed bij mannen die gezegd zijn met lange, golvende lokken.

Welke beanie staat het best bij mannen met krulhaar?

Als je krullend haar hebt, vermijd dan dunne, strakke beanies zoals schedelcaps, omdat je muts dan meestal ongelijkmatig en log zal staan. Ga in plaats daarvan voor stijlen zoals hangende of high-topbeanies. Deze langere vormen pletten je krullen niet.

En zelfs als je haar een keer slecht zit; verberg je krullen niet onder je beanie. Laat ze er buiten en omlijst je gezicht.

Hoe draag je een beanie met kort haar?

Voor al jullie kortharige mannen, ga voor strakzittende beanies in plaats van voor uitgezakte of oversizede exemplaren. Alles wat te hangend of fors is zorgt ervoor dat je beanie eruit ziet alsof hij je hoofd opeet... geen goede look.

Zeemansbeanies, ijsmutsen en klassieke manchetbeanies werken allemaal prima bij kort haar en overschaduwen je gezicht niet. Deze aanbevelingen werken ook bij kale mannen – elke stijl met een strakkere pasvorm is prima.

Hoe shop je voor een beanie voor mannen?

Behalve dat je voorkomt dat je oren eraf vriezen, kan het juiste breiwerk wonderen verrichten voor je algehele look en stijl. Stap één is besluiten of je een beanie wil om je warm te houden of één waarmee je in de lente en zomer kunt rocken. Daarna is het maken van de juiste keus net zo makkelijk als weten wat je mooi vindt.

We hebben het beperkt tot de basis hieronder. Net als bij alle accessoires, staan we voor 100% achter jouw beslissing om alle adviezen in de wind te slaan, je zelf te zijn, en je eigen verhaal te vertellen. Maar... als we het hebben over makkelijk op te volgen tips, zijn dit een paar goede.

  • Formele dracht & opties voor op kantoor – Traditionele beanies met manchet/omslag
  • Casual looks & voor in het weekend – Beanies met of zonder omslag of zeemansbeanies
  • Streetwear & sportieve outfits – Hangende beanies, zeemansbeanies of ijsmutsen

En als je gebrand bent op warm blijven, vergeet dan niet het belang van een wintersjaal en zonnebril. Er is geen reden om te bevriezen voor stijl.

Jij vroeg – wij antwoordden

Kun je kaal worden van het dragen van een beanie?

Ofschoon wij geen wetenschappers zijn, kunnen we gerust zeggen dat het dragen van een beanie (of een andere hoed, pet of muts) er waarschijnlijk niet verantwoordelijk voor kan worden gehouden dat je sneller kaal wordt dan je nu al bent. Er bestaat zoiets als haaruitval dat aan het licht kan treden als het haar te strak wordt getrokken. Of haaruitval door wrijving dat ontstaat door het dragen van een hoed die zo strak zit dat de haarzakjes breken. Voor beide is het zeer onwaarschijnlijk dat het veroorzaakt wordt door het dragen van een beanie en verschijnselen ontstaan meestal pas na lange tijd.

Roken, slechte voeding en DNA zijn vaker verantwoordelijk voor kaal worden dan de hangende beanie die je draagt.

Kun je een beanie samen met een bril dragen?

Als je de keus hebt tussen zien of niet zien... 100% ja, draag je bril met een beanie. Als je voor een bril met transparante glazen of voor een zonnebril gaat, is het antwoord nog steeds hetzelfde – ja, draag ze gewoon met een beanie.

Voor stijl, kies voor een donkergekleurde beanie zoals zwart, marineblauw of grijs. Deze kleuren trekken niet zo veel de aandacht en laten je bril zijn werk doen om jouw knappe gezicht te benadrukken.

Wat is een Monmouth-muts?

De Monmouth muts is de grootvader van de mannenbeanie van tegenwoordig. Deze mutsen werden voor het eerst gemaakt in de 14e eeuw en gebruikt door soldaten en zeelieden in Engeland in het stadje Monmouth (vandaar de naam). In een poging om binnenlandse producten te beschermen, besliste Elizabeth I dat iedereen die ouder dan 6 jaar was de muts moest dragen. Tja, dat is natuurlijk ook een manier om een trend te starten.

Kan ik een beanie uitrekken om te zorgen dat hij over mijn hoofd past?

Ben je bang dat je ogen uit je hoofd puilen zoals bij Jim Carey in de film The Mask? Als je beanie zo strak zit, zou je kunnen overwegen om hem wat uit te rekken. Bij de meeste mensen zal de stof door het dragen van de beanie na verloop van tijd wat uitrekken waardoor hij wat comfortabeler zit. Als dat niet werkt, kun je je beanie op de hand wassen en hem dan wat uitrekken terwijl hij droogt (als het materiaal nog vochtig is).

Ons beste advies is om te checken of de maat van je beanie klopt, voordat je op 'bestellen' klikt.

Kan ik een beanie laten krimpen zodat hij beter past?

Als je beanie te groot is voor je hoofd, adviseren we om hem terug te sturen en te ruilen voor een exemplaar dat wel goed past. Het krimpen van een beanie is een delicaat proces en je kunt, na al je moeite, blijven zitten met een beanie van poppenformaat. Als je absoluut meent dat je je beanie wilt laten krimpen, probeer dan wassen op de hand met heet water.

Welke soorten winterhoed is geweldig voor mannen?

Voor de winter, adviseren we mannen om warm te blijven met wollen fedora's, wollen beanies of met platte petten van wol. Wol is geweldig om je zelf lekker warm te houden zonder dat er zich zweet gaat ophopen. Beanies zijn ideaal voor echt koud en winderig weer omdat ze je oren bedekken... tenzij je een zeemansbeanie kiest.

Wat is de Hebreeuwse naam voor de beanies die Joden dragen?

In veel Joodse gemeenschappen worden kippahs gedragen als teken van eerbied voor God. Deze schedelmutsjes vallen niet onder de beanies en moeten worden genoemd bij hun eigenlijke naam.

Wat is een schedelmuts-beanie?

Voor wie op zoek is naar een muts die het comfort van een beanie combineert met de strakke pasvorm van een schedelmuts, introduceren we de schedelmuts-beanie. Superslimme naam, vind je niet?

Schedelmuts-beanies vlijen zich knus rond je koepeldak en hebben meestal geen omslag of rand. Sommige zijn dun genoeg om onder een fietshelm te passen en zijn populair bij motorliefhebbers.

MELD JE AAN OM €400 TE WINNEN

Meld je aan om op de hoogte te blijven van onze stijltips, speciale aanbiedingen en info over nieuwe productlanceringen. Je doet automatisch mee aan een maandelijkse trekking waarmee je een cadeaubon van €400 kunt winnen.

Ik ben op de hoogte van Trendhims Privacy Policy. Uitschrijven kan op elk moment.