365-daags retourbeleid
Verzending 3 € - Gratis vanaf 49 €
078 48 28 44 - (werkdagen van 09.00 - 15.00 uur)
Alle accessoires
Kostuumaccessoires
Sieraden
Tassen & Portemonnees
Verzending 3 € - Gratis vanaf 49 €
Trendhim
×
Trendhim
Taal:
Armbanden
Baardverzorging
Bretels
Brillen zonder sterkte
Dasspelden
Handschoenen
Horloges
Kettingen
Manchetknopen
Oorbellen
Petten, hoeden en mutsen
Pochetten
Portemonnees
Reversspelden
Riemen
Ringen
Scheren
Sjaals
Stropdassen
Tassen
Vlinderdassen
Zonnebrillen
078 48 28 44
Werkdagen van 09.00 - 15.00 uur
bekijk alle

De stropdas – Jouw ultieme gids

Leer alles wat je moet weten over de stropdas. Van passende kleuren en het kiezen van de juiste stof tot het leren strikken van klassieke knopen.

Wie wil er nu niets horen over zijn mooie stropdas als hij de kamer binnenkomt? Veel beter toch dan collectieve stilte en krekels die je hoort tsjirpen op de achtergrond. Oscar Wilde zei ooit, “Een goedgestrikte stropdas is de eerste serieuze stap in het leven.” En... als dat het geval is… is het nu tijd voor actie.

Hoe draag je een stropdas?

Het fundamentele principe van het knopen en dragen van een stropdas, is dat het er casual uit moet zien, alsof het je geen moeite heeft gekost. Een soort nonchalante elegantie die je bereikt door te oefenen met voldoende zelfvertrouwen om perfectie thuis te laten.

Stropdaslengte

Draag de punt van je stropdas net boven je riemgesp.

Stropdasbreedte

Stropdassen zijn er in verschillende breedtes van smal tot antieke discostijl-restanten, variërend van 5-7 cm. Een belangrijke factor voor de juiste breedte van je stropdas is de revers van je jasje. De stropdas moet, op het breedste punt, ongeveer dezelfde breedte hebben als je revers.

Over het algemeen, draag je een smallere stropdas bij smalle revers en een bredere bij brede revers.

Houd echter ook rekening met je bouw. Ben je breedgeschouderd? Kies voor bredere revers en een bredere das. Als je eerder een wat slanker en minder breed postuur hebt, ga dan voor wat smallere opties.

De anatomie van een stropdas

Het begrijpen van de constructie van een stropdas, zorgt ervoor dat je goedgeïnformeerd een stropdas kunt uitzoeken, en dat je dassen koopt die niet alleen mooi zijn, maar ook lang meegaan.

 1. Blad – Het belangrijkste oppervlak van de das.
 2. Tipping – Het materiaal dat is genaaid op de achterkant van de punt en het uiteinde. Als hetzelfde materiaal wordt gebruikt als van de das, wordt dat 'self-tipping' genoemd. Decoratieve tipping gebeurt met contrasterend materiaal. Als daarvoor inferieure stof is gebruikt, mag je je vraagtekens zetten bij de kwaliteit van de stropdas – Het is waarschijnlijk gedaan om kosten te besparen.
 3. Bar Tack – Een zware steek die de twee zijden bij elkaar houdt en zorgt voor vormbehoud.
 4. Labell – Hierop kan de naam van de ontwerper of de bedrijfsnaam vermeld staan.
 5. Lus – Als de das eenmaal geknoopt is, kan het smalle uiteinde van het blad worden vastgezet in de lus, om het uiteinde van de das verborgen te houden. Check even goed of heet smalle uiteinde daar ook daadwerkelijk in past. Als de lus van hetzelfde hoogwaardige materiaal is als de enveloppe, is dat een goed teken dat er geen trucs werden uitgehaald en dat de das inderdaad van een goede kwaliteit is.
 6. Nek – Het middenstuk van de das.
 7. Envelopl – De stof aan de buitenkant van de das. Je kans om te kiezen tussen zijde, wol, katoen of polyester.
 8. Zoom – Waar de stukken materiaal samengenaaid zijn. Een kwaliteitsdas is gemaakt van een envelop, schuin van de draad gesneden – 45 graden van de afgewerkte rand van de stof. Als de das niet op deze manier is gesneden, zal hij niet recht hangen of een hele dag dragen overleven.
 9. Tussenvoering – Het binnenste materiaal geeft de das zijn vorm en zorgt ervoor dat hij niet kreukt. Een kwaliteitsdas gebruikt wol vanwege de zachtheid, duurzaamheid en kreukbestendigheid. Sommige dassen gebruiken katoen of synthetische stof, inferieur aan wol.
 10. Uiteinde – Het smalle uiteinde van een das. Het past in de lus, nadat de stropdas is gestrikt.
 11. Kantsteek – Een verbogen steek die de 2 uiteinden bij elkaar houdt (werkt bij een Bar Tack).
 12. Origine- en waslabel – Op dit label staat bijv. het land van herkomst en speciale wasinstructies.

Stropdasstoffen

De meest gebruikte stropdasstoffen zijn zijde, wol, katoen en polyester. Elke stof heeft zijn andere kenmerken, maar jouw belangrijkste focus moet liggen op de zichtbare textuur. Vergelijkbaar met pochetten en vlinderdassen , kies voor contrast bij het maken van de juiste stofkeuze .

Een strakke, zijden stropdas biedt bijvoorbeeld een mooi contrast met een dik wollen kostuum of met een katoenen pochet. Vergelijkbaar past een ruwe, wollen das prima bij een zijden pochet of een zeer fijn kostuum (met een hoge draaddichtheid).

Zijden stropdassen

Zijden stropdassen zijn makkelijk op te bergen en voelen zacht aan. Zo luxueus als dit natuurlijke materiaal is, zo moeilijk is het om schoon te maken. Bovendien kreukt zijde gemakkelijk.

Wollen stropdassen

Wollen stropdassen geven een andere textuur en meer diepte aan je outfit en zijn ook beschikbaar in hoogwaardige wolsoorten zoals kasjmier. Van wol weten we dat de stropdasknopen dikker zijn en, bovendien, is wol ook moeilijk te wassen en kan het krimpen als het niet goed wordt behandeld.

Katoenen stropdassen

Stropdassen van katoen zijn makkelijk te strijken, schoon te maken en te bewaren, met als extra bonus dat ze sterk en duurzaam zijn. Ze kunnen echter wel krimpen in heet water en kreuken makkelijk.

Polyester stropdassen

Polyester stropdassen zijn licht en makkelijk te bewaren. Ze zien er soms goedkoop uit, omdat sommige dassen in het licht een glans vertonen die, vergeleken met zijde, onnatuurlijk overkomt.

Belangrijke stropdasweetjes

Ieder stropdassenarsenaal met voldoende body, moet in ieder geval bestaan uit meer dan een type of stijl das. Het is helemaal oké om een favoriete das te hebben, maar vergeet niet om ook eens een grappige gestippelde stropdas te dragen bij de juiste gelegenheid. Bang dat er eens een vies wordt? We helpen je verder met onze gids over hoe bewaar en strijk ik stropdassen en hoe maak ik ze schoon .

Effengekleurde stropdassen

Effengekleurde stropdassen zijn dassen in één effen kleur. De meest veelzijdige zijn marineblauw en bordeauxrood , staan elegant bij vrijwel elke outfit en zijn een goed startpunt voor je stropdassencollectie. Je kunt ook experimenteren met lichtere tinten voor warmere maanden en casual gelegenheden.

Gestreepte stropdassen

Gestreepte stropdassen behoren tot de meest populaire dassen voor zakelijke kleding en zijn over het algemeen makkelijk te matchen met meerdere outfits. Een algemeen principe is dat hoe meer verspreid en hoe dunner de strepen, hoe formeler de das is.

Gestippelde stropdassen

Niet alleen zien gestippelde stropdassen er eenvoudig, verfijnd en elegant uit, maar ze botsen zelden met andere kleding of accessoires… ervan uitgaand dat je broek niet hetzelfde patroon heeft. Andere bespikkelde dassen, zoals die met kleine vierkantjes, diamantjes of andere vormen, vallen meestal ook in deze categorie.

Paisley stropdassen

Vergelijkbaar met gestippelde dassen, zijn paisley stropdassen vaak een interessante optie in vergelijking met effen exemplaren. Paisley is een floraal patroon, afkomstig uit het Midden-Oosten dat sinds lange tijd zeer geliefd is.

Gebreide stropdassen

Gebreide stropdassen zijn dassen die gebreid zijn. Die zag ze vast niet aankomen, hè? Je herkent een gebreide stropdas aan de textuur, die ruwer is dan bij de gebruikelijke geweven dassen en aan een recht uiteinde in plaats van in een punt lopend.

Gebreide stropdassen zijn redelijk casual en zijn zeer geschikt voor dagelijks gebruik naar je werk.

Kerststropdassen- & modieuze, nieuwe dassen

Meestal leuk en hopelijk grappig, kun je die nieuwe, moderne dassen het beste alleen dragen tijdens familiebijeenkomsten, relaxte zondagse barbecues en als optie voor bij die lelijke kersttrui . Omwille van je carrière, adviseren we dit type das niet voor je eerste sollicitatiegesprek voor een nieuwe baan. Tenzij je solliciteert als het helpertje van de Kerstman… in dat geval, ga ervoor!

Grenadine stropdassen

Gevormd als een normale das, met een toelopend uiteinde en standaard breedte. Grenadine dassen zijn veel beter geschikt voor formele gelegenheden dan andere gebreide dassen. behalve qua breedte en uiteinde, zijn grenadine dassen ook anders qua weefsel, dat veel complexer en dichter is. Hierdoor zijn ze ook redelijk duur.

Macclesfield stropdassen

Macclesfield stropdassen zijn genoemd naar het gelijknamige plaatsje in Cheshire, Engeland, dat vanaf de 17e eeuw beroemd werd vanwege de zijdeweverijen en de specifieke patronen die er geproduceerd werden. Dit type patroon is hetzelfde als Foulard of behang dassen. De Foulard-das is een eenvoudig geometrisch zich herhalend patroon, meestal met bloemen, geometrische vormen – vierkantjes, diamanten, stippen – of individuele paisley-vormen.

Tegenwoordig is Macclesfield een algemene benaming om stropdassen te omschrijven met kleine, geometrische, geweven patronen. Deze patronen moeten van geweven zijde zijn gemaakt – kleine, geprinte motieven die 'all-over' genoemd worden.

3 manieren om een stropdas te strikken

Het leren strikken van een stropdas is de belangrijkste stap bij het dragen ervan. Nu is het tijd voor de serieuze stap waar Oscar Wilde het over had.

We stellen voor om te beginnen met een hemd dat gewassen en gedragen is, om te voorkomen dat het te stijf is. Mogelijk is het ook makkelijker om de bovenste knoop pas dicht te doen, nadat je je stropdas hebt gestrikt.

De Vier-in-de-hand-knoop

De Vier-in-de-hand-knoop wordt vaak gezien als een eenvoudige knoop, omdat hij misschien het makkelijkst is om te leren… en hij ziet er prachtig uit met een kuiltje! Deze is het meest geschikt voor mannen met een wat smallere hals of voor dassen van zwaardere stof.

Klik hier om deze video in het Deens, Frans, Nederlands, Italiaans of Spaans te bekijken.

Hoe strik je een Vier-in-de-hand-knoop

 1. Begin met het brede gedeelte van je das aan de linkerkant. Die moet ongeveer 20 cm langer zijn dan het smalle stuk aan de rechterkant.
 2. Kruis het brede deel horizontaal over het smalle deel onder je kin.
 3. Trek het brede deel naar boven en door de lus om je nek.
 4. Houd de voorkant van de knoop losjes vast met je wijsvinger en breng het brede deel naar beneden door de voorste lus.
 5. Trek de knoop strak door het smalle deel vast te houden en de knoop naar boven te schuiven.

Halve Windsor

De Halve Windsor is ook asymmetrisch, maar breder en gestructureerder dan de Vier-in-de-hand met een mooie, driehoekige afwerking. Een klassieker, die de perfecte balans houdt tussen formaliteit en dagelijks gebruik. De middelgrootte past bij vrijwel alle kraagtypes. Het meest geschikt voor stropdassen met een gemiddeld gewicht.

Klik hier om de video in het Duits, Deens, Frans, Nederlands, Italiaans of Spaans te bekijken.

Hoe strik je een Halve Windsor-knoop

 1. Begin met het brede deel van de stropdas links en het smalle deel rechts. Het brede deel mag niet langer zijn dan het smalle.
 2. Kruis het brede stuk horizontaal over het smalle deel en vorm een X net onder je kin.
 3. Breng het brede deel achter het smalle deel om.
 4. Breng het brede deel dan over en door de opening bij je nek.
 5. Sla het brede deel over de voorkant van het smalle deel.
 6. Trek het brede deel onder en door de halsopening. Trek het brede deel van de knoop door de lus die aan de voorkant is gevormd.
 7. Trek de knoop strak door het brede stuk naar beneden te trekken.

Dubbele Windsor

De Dubbele Windsor is een grote knoop, vaak gebruikt in het leger vanwege zijn autoriteit en formaliteit. De Windsor heeft een symmetrische, driehoekige afwerking en is het meest geschikt voor dikke nekken en stropdassen van lichtgewicht stoffen.

Hoe strik ik een Dubbele Windsor-knoop

 1. Begin met het brede deel aan je linkerkant, zo'n 12 cm lager hangend dan je riem.
 2. Kruis het brede stuk horizontaal voor je en vorm een X onder je kin.
 3. Breng het brede deel naar boven en onder de lus om je nek.
 4. Breng het door de lus en trek het brede stuk helemaal naar beneden.
 5. Breng het brede deel om en achter de knoop en geef hem door naar de andere kant.
 6. Lus het brede deel over de bovenkant van de lus om je kraag en breng het dan weer naar beneden. Je hebt nu twee lussen aan beide kanten van het smalle gedeelte.
 7. Breng het brede deel over de voorkant van de knoop om een band te vormen. Gebruik een vinger om hem op zijn plaats te houden.
 8. Breng het brede deel onder de lus richting je kin.
 9. Trek het brede deel door de voorste band (stap 7).
 10. Trek het brede deel helemaal naar beneden en strijk de kreukels uit de knoop.

Hoe strik je een stropdas met een kuiltje.

Het beruchte kuiltje is een klein deukje net onder de knoop. Of je das nu is gemaakt van wol, zijde, kasjmier of dat het nu je favoriete gebreide das is, een kuiltje in je das is altijd mogelijk.

 1. Als je klaar bent met het strikken van je das, duw je je duim en je wijsvinger samen net onder de knoop om een plooi te vormen.
 2. Trek je das strak, terwijl je het kuiltje op zijn plaats houdt.
 3. Pas het kuiltje aan om de vouw te accentueren.

Stropdasaccessoires

De belangrijkste stropdasaccessoires zijn dasclips, -kettingen, -riemen,- staafjes en -spelden. Het algemene doel van deze items is om je stropdas op zijn plaats te houden… maar ze doen veel meer.

Dasriempjes zorgen ervoor dat je das niet wegvliegt. Bang dat hij in de soep verdwijnt? Probeer eens een dasclip of -ketting . Zit je knoop te plat? Probeer een kraagpin om je das iets naar voren te duwen voor dat vleugje extra.

Hoe match je je een stropdas bij je kostuum

Het belangrijkste advies is om je das te matchen bij je kostuum – niet je kostuum bij je das. Met andere woorden: koop eerst je pak en overhemd… en ga dan op zoek naar een bijpassende stropdas.

 • Een modern gesneden pak past goed bij een smallere stropdas.
 • Vermijd extreem brede of supersmalle stropdassen. Standaardbreedte is 5 tot 7 cm op z'n breedst. Te ver afwijken naar een van beide kanten, zorgt dat je er ouderwets uitziet.
 • Je das moet donkerder zijn dan je overhemd en in een effen kleur.
 • Witte hemden, inclusief crèmekleurig en gebroken wit, kunnen zo ongeveer overal bij gedragen worden. Zwart, grijs en marineblauw ook – ze passen vrijwel overal bij.
 • Draag een gewaagde kleur om een donkere look op te fleuren.
 • Als je van hemden en blazers met een patroon houdt, zorg er dan voor dat de stropdas de kernkleuren van het hemd aanvult. De kern is de hoofdkleur.

Bovenstaande omschrijving bevat een erg algemene, makkelijk te volgen set richtlijnen. We zijn hier echter enorme fans van patronen. Leren hoe je daarmee moet omgaan is niet zo moeilijk als je misschien denkt en het is het zeker waard. Alles wat je nodig hebt is een beetje zelfvertrouwen.

Witte hemden

Wit is veelzijdig en biedt een blanco doek voor elke stropdas.

Blauwe hemden

Lichtblauw past perfect bij stropdassen uit dezelfde kleurenfamilie (blauw), of bij donkergroen, geeltinten, bordeauxrood of roze.

Blauw gestreept of met ruitpatroon

Draag een das die donkerder van kleur is dan het hemd en met een motief groter dan de strepen of ruitjes op het hemd.

Roze gestreept of met ruitpatroon

Draag een das die donkerder van kleur is dan het hemd en met een motief groter dan de strepen of ruitjes op het hemd.

Een kostuum toevoegen

De sleutel tot het toevoegen van een jasje aan elk van de bovengenoemde combinaties is ervoor te zorgen dat 1 van de 3 stukken – kostuum, hemd of das – effen gekleurd is.

Toptip om je stropdas te matchen met je kostuum

 1. Je stropdas moet het laatste item zijn dat je koopt. Zoek eerst je kostuum en hemd uit.

Het is altijd makkelijk om een stropdas te vinden die bij je hemd past… dan een hemd dat bij je das past.

Lees meer in onze complete gids over het schoonmaken, bewaren en strijken van stropdassen.

Jouw feestpraatjesversie van de geschiedenis van de stropdas

De vroegste halsaccessoires werden gedragen door het beroemde terracotta-leger in Xi’an, China, daar begraven om hun keizer te beschermen in het hiernamaals, zo rong 210 v.Chr. Door de eeuwen heen, vinden we halskleding over de hele wereld als een teken van rijkdom en status. De moderne stropdas echter, stamt direct af van... 17e-eeuwse Kroatische huurlingen (wedden dat je deze niet zag aankomen?).

Deze huurmoordenaars waren elitetroepen, die werkten voor de Fransen tijdens de Dertigjarige Oorlog. Koning Louis XIV hield van zijn nieuwe oorlogshelden en begon ze te na te doen – behalve dat hij hun rode sjaals veranderde in een effen, witte kanten cravat . Het Franse woord voor stropdas is in feite ook ‘cravate’ en is afgeleid van het Kroatische woord –‘croate’. In de klassieke, vleiende stijl, imiteerde de Parijse elite toen hun koning en de cravat verspreidde zich onder de Franse gemeenschap.

In 1660, keerde Karel I terug naar Engeland na zijn verbanning in Parijs en hij nam dit nieuwe modeverschijnsel mee terug. De tijd verstreek en het design van de stropdas werd eenvoudiger tijdens de Industriële Revolutie, omdat de noodzaak voor een das die ook bleef zitten, toenam.

In de loop der jaren nam de stropdas vele vormen aan, van wilde kleuren in de jaren '70 van de vorige eeuw tot smalle dassen, gedragen door hipsters overal. Ongeacht de tijdsperiode, vertegenwoordigt de stropdas de stijl van een individu en laat altijd een indruk achter.

Jij vroeg – Wij antwoorden

Waarom dragen mannen stropdassen?

Moderne stropdassen zijn met name decoratief en worden gebruikt om persoonlijkheid uit te drukken en/of als verplichting op het werk.


Zijn er stropdassen in verschillende lengtes?

De meeste stropdassen hebben eenzelfde standaardlengte van ongeveer 145 cm. Voor de lange man zijn er in speciale dassenwinkels extra lange stropdassen beschikbaar van rond de 157 cm.


Wat is de makkelijkste manier om een stropdas te strikken?

We vinden de Vier-in-de-hand-knoop het makkelijkst. Ofschoon alles makkelijker wordt door te oefenen.


Welke stropdassen zijn geschikt voor op kantoor?

In het algemeen zijn smallere dassen casual en niet geschikt. Hoe donkerder de das, hoe formeler. Als je twijfelt, ga dan voor een effengekleurde bordeauxrode of marineblauwe das.


Welke kleur hemd en das kan ik dragen bij een marineblauw kostuum?

Een marineblauw kostuum is een van de meest veelzijdige pakken die je kunt hebben. De klassieke hemdkeuze zou dan wit zijn. Omwille van de eenvoud, adviseren we een das in de familie rood. Rode stropdassen passen beter bij een blauw pak, dan bij elke andere kleur kostuum.

Als je op zoek bent naar een discretere optie, kijk dan eens voor zalm, koraal, roze of bordeauxrood. Die kleuren zitten nog in het juiste spectrum, maar vallen niet zo op als effen rood.


Wat is de juiste plaats voor een dasclip?

Een dasclip of -speld moet altijd tussen de 3e en 4e knoop van boven, zitten. Lees onze ultieme gids over de dasspeld om te leren hoe je ze het beste kunt dragen.


Waarom moeten stropdassen vrijwel altijd zelf gestrikt worden, maar zijn er wel voorgestrikte vlinderdassen?

De meeste mannen weten wel hoe ze een stropdas moeten strikken en het is snel en makkelijk aan te leren. Vlinderdassen zijn wat complexer.


Welke criteria moet ik aanhouden bij het zoeken naar de juiste knoop voor mijn stropdas?

Je wilt een knoop die past bij jouw situatie. Bredere knopen zoals de Dubbele Windsor, zijn meer autoritair en formeel.

Smallere knopen, zoals de Vier-in-de-hand, zijn meer casual en relaxed.

Welke knoop je kiest, hangt ook af van het materiaal waar je stropdas van gemaakt is. Dikker materiaal is meer geschikt voor smallere knopen… om niet te groot te zijn. Hetzelfde geldt voor dunner materiaal.


Kun je een zijden stropdas in de wasmachine stoppen?

Absoluut niet! Dat zou de das helemaal ruineren. Lees meer over hoe bewaar en strijk je stropdassen en hoe maak je ze schoon om het maximale uit je stropdas te halen.


Kan ik een stropdas dragen bij een smoking?

Je kunt een stropdas op een smoking dragen en het wordt zelfs steeds normaler als een manier om er iets minder formeel uit te zien.

Persoonlijk, denken wij dat als je besluit om in smoking te gaan, je er ook volledig voor moet gaan en kiezen voor een vlinderdas. Maar als je toch voor een stropdas kiest, kies dan in ieder geval voor zwarte zijde.


Welke dassen kan ik 's winters dragen?

Wollen stropdassen zijn over het algemeen beter geschikt voor de winter met hun dikkere, ruwere textuur. Voor wat kleur betreft, ga dan voor donkerdere tinten blauw, grijs of bruin. En vergeet je Kerststropdas niet.


Welke dassen kan ik in de zomer dragen?

in tegenstelling tot dikke, wollen dassen in winterse kleuren, kies 's zomers liever voor linnen of katoen in lichte en heldere kleuren voor de zomerse hitte.


Hebben jullie een bijpassende pochet voor deze stropdas?

We krijgen deze vragen eigenlijk dagelijks. En het antwoord is ja, die hebben we!

Om een pochet te vinden die past bij de gekleurde stropdas, kun je gebruik maken van ons interactieve kleurenwiel en de instructies in 7 essentiële regels voor het matchen van mannenaccessoires. Je vindt de perfecte match in een handomdraai!


Terug
Reset mijn wachtwoord

Hoera! We hebben je een e-mail gestuurd. Je kunt bijna inloggen!

Geef hier je e-mailadres inE-mail is niet geldig