365 dagen retourbeleid - we stellen geen vragen!
Verzending €4 - Gratis verzending vanaf €59-
Contacteer ons

Wat draag je naar een sollicitatiegesprek: Een gids voor mannen

Je hebt een sollicitatiegesprek gescoord, maar dan – wat moet je aan? Ongeacht welke baan, onze complete gids helpt je een look te creëren, die er gepolijst en helemaal klaar uitziet.

Je hebt een cv geschreven, die alleen maar als episch omschreven kan worden. Je afsluitende handdruk heeft precies de juiste hoeveelheid druk en gevoeligheid om te zorgen dat de ontvanger onder de indruk is en zachtjes weent van afgunst op jouw mannelijkheid. En je referenties zitten stand-by met superlatieve feedback over jouw professionalisme, karakter en werkhouding (bedankt, oma).

Je hebt officieel alles gedaan wat je kon doen.

Maar wat ga je dragen naar het gesprek?

Al die voorbereiding en nu moet je de juiste kleding uitzoeken? Een interview gaat letterlijk over beoordelen. Er is geen ander moment in je leven waarop je verleden, het heden en je toekomst zo worden uitgekamd, als stenen in een Japanse tuin.

We hebben een uitgebreide gids samengesteld om je te helpen bij het plannen en met Ninja-precisie ten uitvoer brengen van je ideale look voor je interview. Leer met voldoende Zen de daadwerkelijke voorbereiding van je gesprek te voltooien. Je weet het wel... de vragen en dat soort zaken.

We beginnen bij het begin...

Bekijk wat je toekomstige collega's dragen. Check de website van het bedrijf, LinkedIn of andere sociale media en kijk eens hoe andere mensen eruit zien.

Ga op de uitkijk zitten bij het bedrijf, zo tegen lunchtijd. Hoe zijn de mannen gekleed? Strak in het pak of smart casual? Neem mee wat je ziet en doe het dan beter. Het idee is dat je gesprekspartner zich kan voorstellen dat jij daar werkt. Laten zien dat je er bij past is net zo belangrijk als opvallen.

We weten dat elk bedrijf anders en uniek is – net zoals de uiteindelijke baan. Je kleden voor een start-up is net even anders dan voor een groot, corporate bedrijf.

Onze tips en ideeën ter harte nemen over hoe je te kleden voor een gesprek en ze eigen te maken, is de beste manier om te werk te gaan. Je kunt er beter ietwat overdresst uitzien, dan aan komen lopen in korte broek en op sandalen.

Kledingideeën voor een sollicitatiegesprek in een corporate of formele zakelijke setting

  • Kostuum in solide steenkoolgrijs of marineblauw – 2 knoops- enkele rij, met revers met inkeping
  • Gekleed hemd met barrel cuff-manchetten in wit of blauw (kleur passend bij het pak) – subtiele strepen kunnen soms ook
  • Leren riem, die past bij je schoenen
  • Stropdas
  • Donkere sokken
  • Conservatieve leren schoenen die passen bij je riem – Oxford-schoenen of quarter brogues

Smart casual (of business casual) kledingideeën voor een sollicitatiegesprek.

  • Marineblauwe of steenkoolgrijze blazer/jasje
  • Wit, gekleed button-downoverhemd met barrel cuffs
  • Donkere denim spijkerbroek of kaki chino – goed aangemeten en met een op maat gemaakte uitstraling (niet wijd, flodderig)
  • Leren schoenen die neigen naar geklede schoenen – Oxford-schoenen
  • Optie: Bruine, zwarte of marineblauwe trui met een gekleed hemd – houd de textuur van de trui eenvoudig en mooi (geen lelijke kersttruien a.j.b.)
1 Wat draag je naar een sollicitatiegesprek: een gids voor mannen1.1 De stropdas1.2 Het horloge1.3 De tas1.4 De riem1.5 De fijnere details1.6 Het allerbelangrijkste accessoire – je gezicht1.7 5 tips voor een geweldige sollicitatie1.8 Jij vroeg – wij antwoordden

De stropdas

Traditionele stropdassen maken de beste eerste indruk.

Het sollicitatiegesprek is niet het moment om alle remmen los te gooien en de vreemdste kleurencombinatie te dragen die je vinden kon. Er komen nog genoeg momenten om een statement te maken, nadat je de baan hebt gekregen.

Neig naar de voorzichtige kant met een wat meer traditionele das die past bij je outfit. Houd het bij een gestippeld, gestreept of paisley-motief met conservatieve kleuren.

Voeg, voor een vleugje formaliteit, een dasschuif toe (passend bij je horloge). Zo blijft je das netjes op z'n plaats en de speld fungeert tevens als uitroepteken bij je 'neem mij!'-statement-makende outfit.

Niet zeker welke knoop te nemen om de job binnen te halen? Je zit altijd goed met een Halve Windsor-knoop.

En de maffe, nieuwe stropdas van je tante? Die kun je maar beter bewaren tot het kerstfeestje op kantoor.

Kun je een vlinderdas dragen naar een sollicitatiegesprek? Omdat je zelfs met de eenvoudigste. meest ingetogen vlinderdas een statement maakt, kun je die ook het beste bewaren tot nadat je het contract getekend hebt. Het laatste wat je wilt is dat je cv en professionele kwalificaties worden overschaduwd door een zijden vlinderdas om je nek.

Het horloge

Een eenvoudig horloge met strakke lijnen spreekt van aandacht voor details.

Welk horloge draag je naar een sollicitatiegesprek? Dat lijkt misschien een domme vraag. Wat maakt het uit welk horloge je draagt, zolang je de baan maar krijgt, toch? Fout.

Een sollicitatiegesprek is een van die momenten in je leven waarbij het om de details gaat. Iedere regel op je cv is bestudeerd en nu zit je tegenover die persoon die de studie heeft verricht. Elk detail over jouw persoon is van belang voor het grotere geheel – het 'past hij bij ons'-plaatje.

Als je het gesprek voert in een pak, kies dan een horloge dat past bij de gelegenheid. Ga voor iets eenvoudigs, dat mooi en smaakvol is. Met eenvoudig zit je altijd goed.

Als je het gesprek voert in een wat minder formele, zakelijke setting en je houdt toevallig van sporthorloges, ga dan voor de minst uitbundige uit je collectie. Rekening houden met ieder aspect van je look – zelfs met het kleinste – laat zien dat je aandacht hebt voor details. En welke HR-manager is daar niet naar op zoek bij zijn personeel?!

Een onderdeel van het letten op details, is dat je ervoor zorgt dat je metalen bij elkaar passen. Het metaal in je horloge moet passen bij andere metalen die je draagt. Als jouw horloge een leren band heeft, zorg er dan voor dat het bij je riem past.

De tas

Een strakke, klassieke leren tas helpt je door je sollicitatiegesprek heen.

Op een sollicitatiegesprek verschijnen met niets in je handen (of erger nog, met je telefoon in je hand), is serieus geen goed idee. Binnenvallen met je sporttas is net zo kwalijk.

Ofschoon je niet je hele kantoorhuishouding hoeft mee te nemen, is het altijd een goed idee om een pen en iets om op te schrijven bij je te hebben. Zelfs als je niks opschrijft tijdens het hele gesprek, is het op tafel hebben liggen van een blok en pen, voor je toekomstige baas een teken dat je oplettend bent, klaar voor actie en voorbereid.

Moet je je werk laten zien? Neem je laptop mee, voor het geval dat. Zorg ervoor dat je relevante bestanden of voorbeelden van je werk op je laptop hebt staan. Het is geen koffiehuis... vraag niet naar de wificode. En verwacht ook niet van de interviewer dat hij/zij geduldig afwacht totdat jij voorbeelden van je werk bij elkaar gezocht hebt. Ben voorbereid.

Wat is de beste tas om mee te nemen naar een sollicitatiegesprek? In de meeste situaties, kun je die volle duffelbag beter thuislaten en kiezen voor een gestroomlijnde messengerbag of schooltas. Kies er een van hoogwaardig leer met eenvoudige lijnen en klassieke details.

Andere klassieke modellen om over na te denken zijn o.a. draagtassen, laptoptassen en foliotassen.

De riem

Maak het af met een eenvoudige, leren riem.

De riem moet altijd matchen met je schoenen en de schoenen moeten passen bij je outfit. Dat wil zeggen dat een riem van kwaliteitsleer de enige optie is.

Kies er een met een eenvoudige gesp – in mat metaal dat past bij het metaal van je horloge.

De fijnere details

Aantonen dat je daarop kunt focussen is een belangrijke vaardigheid voor elke baan.

We zijn duidelijk fan van accessoires. Alle kleine beetjes helpen om jouw verhaal te vertellen en het uniek te maken. Een sollicitatiegesprek is echter niet het moment om te ver uit de kust te gaan.

Het is belangrijk om na te denken over je manchetknopen, dasspeld, pochet en reversspeld. Ofschoon deze items persoonlijkheid kunnen toevoegen aan een saai, nietszeggend kostuum met das, kunnen ze ook een verkeerde indruk geven.

Houd in gedachte dat je er gepolijst en professioneel wilt uitzien. Als je je aankleed en je hebt het gevoel dat je klaar bent om zo tegen een golfbal aan te slaan... dan ben je waarschijnlijk te ver gegaan. Je outfit mag nooit de aandacht afleiden van je kwalificaties.

Kun je armbanden dragen naar een sollicitatiegesprek? Je kunt altijd het beste aan de voorzichtige kant blijven en je armband thuis laten.

Zorg er, net als bij je riem en je horloge, voor dat alle metalen bij elkaar passen.

Het allerbelangrijkste accessoire – je gezicht

Zet je beste gezicht op.

Je kunt op veel verschillende gebieden je werkgerelateerde vaardigheden verbeteren en ervaring opdoen om je cv op te petsen... maar je hebt maar één gezicht. En het is dat gezicht waarmee je naar je sollicitatiegesprek gaat en hopelijk de baan krijgt. Zorg ervoor dat het goed is.

Als je nog niet hydrateert, begin er dan nu mee! Controle hebben over een schilferige, droge huid is belangrijk om er goed uit te zien.

Zorg ervoor dat je baard er goed uitziet en dat je hem goed verzorgd met een baardolie. Als je gladgeschoren wilt zijn, neem dan de tijd om je te scheren zonder dat je je moet haasten en op je sollicitatiegesprek verschijnt met de stukjes toiletpapier nog aan je nek.

Schenk extra aandacht aan je haar. Ga voor netjes gekamd en uit je gezicht geveegd. Als het toch tijd is voor de kapper, ga dan 2 dagen voor het sollicitatiegesprek.

5 tips voor een geweldige sollicitatie

Als je geen gesprek krijgt, maakt het niet uit hoe ingetogen je das is, hoe klassiek je tas eruit ziet of hoe goed gekamd je haar is.

We vroegen Daniel Baun, Trendhims eigen HR-manager om inzicht in hoe je een geweldige sollicitatiebrief schrijft en een sollicitatiegesprek krijgt.

  1. Schrijf om de baan te krijgen – geen gesprek. “Ik moet zien of je geschikt bent voor de baan – meteen. Ik heb geen tijd om na te denken over jou in de rol, ik wil de feiten lezen, ervaring en weet dan meteen dat ik meer wil zien.”
  2. Breng structuur aan in je cv. “Houd de basis van je cv gestructureerd. Een simpele fout met spaties of een typefout toont aan dat je niet op details let. Elke punt in je cv zegt iets over jou. Ben specifiek en vertel me precies wat je hebt gedaan bij je vorige banen. Bijvoorbeeld: Nieuwsbrieven, drie keer per week voor 15.000 lezers, en ik heb ervoor gezorgd dat de lijst groeide van 280. Bijzonderheden zijn essentieel.”
  3. Pdf. Pdf. Pdf. “Stuur je cv en motivatiebrief altijd als pdf. Die is makkelijk te openen en je hebt controle over spaties, lay-out etc.”
  4. Ben jezelf. “How is de advertentie geschreven? Is die geschreven met humor? Dat is belangrijk in hoe je antwoordt. Als de advertentie stijf en corporate is, schrijf dan zelf ook zo. Bij Trendhim zoeken we echte (geïnspireerde) mensen – niet de stijve 'vertel-me-maar-wat-ik-doen-moet-en-ik-doe-het'-types.”
  5. Corrigeer. “Neem de tijd voor het schrijven van je cv en je brief. Nooit overhaasten. Schrijf ze vandaag en lees ze morgen nog een keer goed door voordat je ze verstuurt.”

Jij vroeg – wij antwoordden

Laat je door je netjes te kleden voor een sollicitatiegesprek zien dat je aandacht hebt voor details?

Dat kan, ja. Maar een goede interviewer heeft vragen voorbereid die echt aantonen hoeveel aandacht jij hebt voor details.

Maak je door je goed te kleden voor een sollicitatiegesprek, een goede eerste indruk?

Tenzij je op gesprek gaat bij een modebedrijf, is de persoon die het interview afneemt waarschijnlijk redelijk normaal. Hij/zij heeft misschien geen idee wat modieus is en wat niet en hoeveel moeite het je heeft gekost om er zo goed uit te zien.

Ze zien het echter wel als je er slordig of slecht gekleed bijloopt. En daar komt de eerste indruk om de hoek kijken. Als je voor een sollicitatiegesprek wordt uitgenodigd, dan is dat omdat je geselecteerd bent en het bedrijf geïnteresseerd is in wat jij te zeggen hebt.

Je ontmoet de persoon die straks (letterlijk) jouw rekening betaalt. Een goede eerste indruk maken kan dan ook zeker geen kwaad.

Kan ik zwart dragen naar een sollicitatiegesprek?

Veel kleermakers zullen dat niet adviseren. Wij zeggen dat, als dat is wat je hebt en het past goed, je het gewoon moet doen! Zeker als het je eerste gesprek is of als je net begint.

Als je de mogelijkheid hebt voor steenkoolgrijs of een marineblauw pak te gaan, kun je beter daarvoor kiezen.

Wat als mijn pak niet zo goed past? Kan ik het dan toch dragen naar het sollicitatiegesprek?

Het belangrijkste is het dat je gekwalificeerd bent voor de baan en je gedachten, ideeën en persoonlijkheid kunt overbrengen tijdens het gesprek. Als je kostuum absurd veel te ruim zit of te krap, dan moet je daar wel iets aan doen voordat je het kunt dragen. Als je een pak van je vader leent, geef je de interviewer het idee dat je er te weinig moeite in hebt gestoken en zo'n boodschap wil je vast niet overbrengen.

Als het redelijk past, zorg er dan voor dat je er goed verzorgd uitziet, je schoenen schoon zijn en je das recht zit – houd controle over wat er mogelijk is. En als je eerste salaris binnenrolt... koop een nieuw pak.

MELD JE AAN OM €400 TE WINNEN

Meld je aan om op de hoogte te blijven van onze stijltips, speciale aanbiedingen en info over nieuwe productlanceringen. Je doet automatisch mee aan een maandelijkse trekking waarmee je een cadeaubon van €400 kunt winnen.

Ik ben op de hoogte van Trendhims Privacy Policy. Uitschrijven kan op elk moment.